Jak mielić kawę.

Mielenie kawy: jak dobrze mielić kawę?

Jak dobrze mielić kawę? Wiele osób uważa, że proces mielenia kawy zaczyna się i kończy na wsypaniu ziaren kawy do młynka ręcznego lub automatycznego. Sprawa jest jednak znacznie bardziej skomplikowana, niż wydaje się na pierwszy rzut oka. A wszystkiemu winny jest sposób parzenia kawy, ponieważ zależy od niego grubość zmielenia ziaren. Jak więc prawidłowo mielić …

Kawy Lucaffe

Włoska palarnia kawy Lucaffe czyli Torrefazione Gian Luca Venturelli

Palarnia kawy Lucaffe czyli Torrefazione Gian Luca Venturelli została założona w 1996 roku w Padenghe nad brzegiem jeziora Garda we Włoszech. Dzięki ogromnej miłości do kawy i przedsiębiorczości założyciela, szybko zyskała na popularności. W ciągu 14 lat  mała palarnia stała się duża firmą sprzedającą kawę na międzynarodowych rynkach. Jedna z najmłodszych palarni we Włoszech Palarnia …

Kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna. Jak się ją produkuje i czy jest zdrowa?

Tytułowe pytanie zadaje sobie wiele osób. Spieszymy z odpowiedziami! Kawa rozpuszczalna ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Wokół jej właściwości, wpływu na zdrowie i procesu wytwarzania narosło bardzo wiele mitów. Postaramy się z nimi rozprawić. Co to jest kawa rozpuszczalna? W skrócie: jest to osuszony ekstrakt ze świeżo mielonych ziaren kawowca. Do naszych domów trafia …

Śladem aromatycznego portugalskiego espresso

Za europejską kolebkę kawy uchodzą zazwyczaj Włochy, jednak tradycja związana z piciem i parzeniem małej czarnej równie silnie zakorzeniona jest w Portugalii. Zabieramy Was dziś na krótką wycieczkę śladem aromatycznego espresso prosto z Półwyspu Iberyjskiego. Przygotowanie i picie kawy w wydaniu portugalskim to pieczołowicie kultywowana tradycja, która ma swoje odzwierciedlenie w codziennych zwyczajach mieszkańców tego …

Melitta CafeBar. Poczuj się w domu jak w prawdziwej kawiarni

Koneserom dobrej kawy i wysokiej jakości akcesoriów baristycznych z pewnością nie trzeba przedstawiać marki Melitta. Dziś szczególną uwagę chcemy poświęcić zupełnie wyjątkowej linii kaw pochodzących z tej niemieckiej palarni. Melitta CafeBar, to kompozycje dzięki którym we własnym domu można poczuć się jak w najlepszej kafejce. Seria kaw ziarnistych Melitta CafeBar to ucieleśnienie jakości, smaku i …

Kawa Oquendo

Oquendo, czyli wyborna kawa z Półwyspu Iberyjskiego

Przebojem podbija gusta i kubki smakowe miłośników najlepszej kawy. Nie tylko w słonecznej Hiszpanii, skąd pochodzi, ale też w Polsce. Mowa oczywiście o marce Oquendo, renomowanej hiszpańskiej palarni, której tradycje sięgają połowy lat 80. ubiegłego wieku. Pierwsza samodzielnie skomponowana i wypalona porcja kawy Oquendo powstała w 1986 r. w sercu hiszpańskiej Asturii. Był to początek …

Kawa Dolce gusto

Dolce Gusto, czyli kapsułkowy zawrót głowy

To jeden z najpopularniejszych na świecie systemów kapsułkowego parzenia kawy. Jak powstaje i w czym tkwi tajemnica jego sukcesu? Wprowadzenie na rynek niewielkich kapsułek z odpowiednio przygotowaną, zmieloną i sprasowaną kawą, można powiedzieć to już z całą pewnością, okazało się być prawdziwą rewolucją. Miłośnicy tej metody parzenia kawy cenią ją za wygodę, duży wybór smaków …

Walentynkowe inspiracje pachnące kawą i herbatą

Szukasz inspiracji na walentynkowy upominek, który sprawi radość ukochanej osobie? Czegoś, co będzie symbolizowało nie tylko uczucia, ale też troskę i chęć rozpieszczania? Podpowiemy Wam Walentynkowe inspiracje pachnące kawą i herbatą 🙂 Walentynki to święto, które na stałe zagościło w naszym kalendarzu. Biorąc pod uwagę, że każda okazja jest dobra, aby wywołać uśmiech na twarzy …