Odwiedziliśmy palarnię Lucaffé

Jakie są różnice pomiędzy odmianami kawy Arabica i Robusta?

Czas na kolejną część naszej serii pt. Odwiedziliśmy palarnię Lucaffé. W pierwszym odcinku poruszaliśmy temat regionów upraw kawy – więcej na ten temat przeczytasz tutaj. Co więcej, drugi odcinek jest już dostępny na naszym kanale YouTube i porusza temat, który chyba najczęściej pojawia się w przestrzeni publicznej przy okazji rozmów o kawie – Arabica czy Robusta?

Na to pytanie odpowiedzi postara się udzielić Gian Luca Venturelli – założyciel renomowanej włoskiej palarni kawy Lucaffé. Warto wspomnieć, że Gian Luca to ekspert w dziedzinie kawy, który od 1996 roku, czyli od momentu założenia palarni Lucaffé w okolicy jeziora Garda, osobiście degustuje wszystkie próbki docierające do firmy. Ponadto, często podróżuje za granicę, aby odwiedzić plantacje i producentów.

Lucaffé, jako jedyna palarnia we Włoszech, posiada dwa sortowniki optyczne: jeden do kawy zielonej, a drugi do kawy palonej. W rezultacie ich działania palarnia potrafi bardzo skutecznie usuwać wadliwe lub niedojrzałe ziarna. Warto dodać, że mieszanki Arabica i Robusta wybierane przez Gian Lucę Venturellego są wynikiem lat pełnych pasji i badań. Co więcej, oferowane są w różnych rodzajach i stopniach palenia, dzięki czemu zaspokajają różnorodne i najbardziej wyrafinowane gusta.

Zastanawiacie się, jakie informacje znajdziecie w tej części?

Z odcinka dowiecie się m.in.:

Przede wszystkim, czym charakteryzują się różne odmiany kawy Arabica, Robusta i Jamaica Blue Mountain.
Dodatkowo, ile kofeiny zawiera każda z tych odmian kawy.
Na koniec, na jakiej wysokości uprawiane są różne odmiany kawy.

Dlatego zapraszamy do obejrzenia odcinka na naszym kanale YouTube!

Wszystkie pełne ciekawostek odcinki naszej serii o kawie, w której przewodnikiem jest Gian Luca Venturelli znajdziecie w kategorii Odwiedziliśmy palarnię Lucaffé! A najlepsze włoskie kawy Lucaffe o różnym stopniu palenia (mieszanki i 100% Arabica) kupisz na SklepKawa.pl.

W tym miejscu rekomendujemy Wam:

  • Średnio paloną mieszaną kawę ziarnistą Lucaffe Mamma Lucia 1 kg. Jej skład to: 40% ziaren Arabica oraz 60% ziaren Robusta.
  • Kawę Lucaffe Blucaffe 0,25 kg z domieszką legendarnej odmiany Jamaica Blue Mountain. Zapakowana w szczelną, hermetyczną puszkę, dostępna zarówno w wersji ziarnistej jak i mielonej.
  • Lucaffe Espresso Bar 1 kg – blend ziaren Arabica (60%) i Robusta (40%) to kolejna nasza propozycja. To kawa mocniej palona, o intensywniejszym smaku, który przeplata się z wyraźną słodyczą.

A wy jaką kawę preferujecie? Arabicę czy Robustę?

Dajcie znać w komentarzach 🙂

Możesz również polubić…