Kawa czy herbata? Co jest zdrowsze i jaki ma wpływ na ciśnienie?

Kawa i herbata słyną nie tylko ze smaku, ale też właściwości pobudzających, wzmacniających koncentrację, polepszających kondycję ciała i umysłu. Pod tym względem można je określić, jako jedne z najstarszych używek, jakie zna ludzkość. Dziś wiemy już, że mają też działanie prozdrowotne i w naturalny sposób pozwalają np. podwyższyć ciśnienie i utrzymać je pod kontrolą.

Kawa czy herbata oto jest pytanie!

O walorach smakowych kawy i herbaty napisano i powiedziano już wiele. Zarówno napar ze świeżo mielonych ziaren kawowca jak i aromatycznych herbacianych listków mają swoich wiernych miłośników. Jedni nie wyobrażają sobie udanego poranka bez filiżanki espresso, inni bez kubka ulubionego bursztynowego napoju. Trudno więc na gruncie preferencji smakowych rozstrzygnąć spór o to, czy lepszym wyborem jest kawa czy herbata. Ale możemy przyjrzeć się ich walorom prozdrowotnym i zastanowić się, jaki mają wpływ na nasze ciało, umysł, czy z ich pomocą możemy np. kontrolować ciśnienie i polepszyć ogólną kondycję.

Jak kofeina w kawie i herbacie wpływa na nasze zdrowie

Zarówno w kawie jak i w herbacie znajdziemy owianą wieloma mitami kofeinę. To związek, który wpływa na działanie ośrodkowego układu nerwowego stymulując go, zmniejszając odczucie zmęczenia, pomagając pozbyć się senności i polepszyć ostrość umysłu. Co ciekawe, kofeina i inne jej pochodne jest wykorzystywana w medycynie, jako sposób na regulację m.in. pracy i rytmu serca. A kawa i herbata dostarczają jej w formie naturalnej, w różnym natężeniu w zależności od gatunku, sposobu uprawy i przygotowania.

Kofeina zawarta w kawie działa szybciej i mocniej niż teina, czyli odmiana kofeiny, której dostarcza herbata. Szybciej odczujemy, więc efekt pobudzenia i zastrzyk energii po wypiciu espresso niż filiżanki herbaty. To pomocne zwłaszcza w momentach osłabienia koncentracji w trakcie pracy, uczucia senności w chwilach, kiedy umiejętność szybkiej reakcji jest nam niezbędna. Teina wchłania się wolniej, nie wyzwala więc natychmiastowego efektu. Jej łagodniejsze działanie trwa jednak dłużej.

Umiar zawsze wskazany

Wśród właściwości kofeiny i teiny jest oczywiście stymulowanie i podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Dlatego osoby, które cierpią na przewlekłe choroby związane z układem krążenia powinny spożywać kawę i herbatę z umiarem i najlepiej po konsultacji z lekarzem. Lub sięgnąć po bezkofeinowe odpowiedniki. Co jednak warto podkreślić, zgodnie z najnowszymi wynikami badań, picie herbaty i kawy samo w sobie nie powoduje nadciśnienia. Nie jest wskazane w trakcie walki ze schorzeniem, ale też nie jest jego bezpośrednią przyczyną.

Warto wiedzieć więcej

A ile kofeiny i teiny znajduje się w kawie i herbacie? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Wiele zależy od odmiany, metody przygotowania i obróbki oraz sposobu przygotowania naparu. W przypadku kawy więcej pobudzających właściwości ma Robusta niż Arabica, w przypadku herbaty – herbata zielona. Ale ważny jest też proces parzenia (temperatura wody i czas), intensywność palenia itd. Zmiennych jest więc bardzo dużo. To wbrew pozorom dobra informacja – wśród wielu możliwości możemy znaleźć dokładnie to, czego szukamy zarówno pod względem smaku jak i właściwości pobudzających czy prozdrowotnych.

Aby ułatwić wybór – kawy w ofercie SklepKawa.pl posiadają precyzyjną informację o zawartości kofeiny, stopniu palenia czy składzie gatunkowym. Pomocna jest też wyszukiwarka, która np. wśród kaw ziarnistych pomaga wskazać te o wysokiej, średniej i niskiej zawartości kofeiny. Lub odnaleźć tylko kawy bezkofeinowe.

Życzymy owocnych poszukiwań!

Jeszcze nie oceniono.

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *