Porady

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Wielbiciele kawy wiedzą, jak istotna jest jakość i świeżość ziaren. Jednakże równie ważne, jak dobór ziaren jest ich przechowywanie. Niewłaściwe warunki mogą doprowadzić do utraty aromatu i smaku kawy. Zatem, jak przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej jakość i świeżość jak najdłużej?

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

  1. Wybierz odpowiedni pojemnik: Dobrym wyborem są pojemniki ceramiczne lub szklane, które są szczelne i nieprzepuszczające światła. Unikaj plastikowych opakowań, które mogą przenikać zapachy i nie zapewniają odpowiedniej ochrony przed światłem.
  2. Zachowaj szczelność: Po otwarciu opakowania kawy, przechowuj ją w szczelnym pojemniku, aby zapobiec dostępowi powietrza, które może wpływać na utratę aromatu.
  3. Chroń przed światłem: Światło może przyspieszyć utlenianie się ziaren, co prowadzi do utraty świeżości. Dlatego przechowuj kawę w miejscu zacienionym lub w pojemniku nieprzepuszczającym światła.
  4. Trzymaj z dala od wilgoci i ciepła: Wilgoć i ciepło mogą sprzyjać rozwojowi pleśni i innych mikroorganizmów, a także przyspieszyć proces starzenia się kawy. Wybierz miejsce chłodne i suche do przechowywania ziaren.
jak przechowywać kawę

W czym przechowywać kawę ziarnistą? Czyli wybieramy pojemniki do przechowywania kawy ziarnistej

Kawę ziarnistą najlepiej jest przechowywać w ciemnych woreczkach najlepiej próżniowych bądź pojemniczkach porcelanowych, które posiadają szczelne zamknięcie. Równie dobrze sprawdzi się szklany pojemnik na kawę z wieczkiem izolowanym gumową uszczelką. Ostatnimi czasy bardzo popularne są również dedykowane opakowania próżniowe. 

Należy również pamiętać, aby naczynie, w którym przechowujemy kawę, było zawsze pełne. Ma to na celu ograniczenie przedostawania się powietrza. Co więcej, jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie kawy ziarnistej jest pozostawienie jej w oryginalnym opakowaniu, które wyposażone jest w mały zaworek. 

Ponadto po otwarciu i wsypaniu kawy do ekspresu, pozostałe ziarna trzeba szczelnie zwinąć w opakowaniu i spiąć klipsem.

Jak przechowywać kawę ziarnistą? Czego nie robić?

  • Kawa w lodówce to niezbyt dobry pomysł: Choć może się wydawać logiczne, kawa w lodówce nie jest dobrym pomysłem. Wilgoć, jaka występuje w chłodziarkach, może prowadzić do skondensowania się wody na ziarnach, a to wpływa na ich jakość i smak. Ostatecznie, jeżeli bardzo chcemy przechowywać kawę w lodówce, to należy umieścić ją w szczelnym woreczku strunowym bądź próżniowym. W innym wypadku ziarna przejdą zapachem wędlin, serów czy sałatek oraz wchłoną wilgoć.
  • Nieszczelny pojemnik na kawę ziarnistą to szybki sposób na jej wietrzenie: Każda kawa zaczyna tracić swoją świeżość natychmiast po otworzeniu opakowania. Przechowywane ziarna kawy w niedomkniętej oryginalnej torebce albo nieszczelnym pudełku, szybko zwietrzeje i starci swój wspaniały smak i aromat!
  • Nieumiejętne przechowywanie kawy ziarnistej w zamrażarce: Jeśli przechowujemy kawę ziarnistą w mało hermetycznym pojemniku lub woreczku to niestety, podczas rozmrażania dostanie się do niej wilgoć, co szybko obniży jakość kawy.
  • Przechowywanie kawy ziarnistej w metalowej puszce: Metalowe pojemniki mogą reagować z kawą, zmieniając jej smak. Jest to szczególnie ważne w przypadku kaw kwaśnych, które mogą wydzielać niepożądane substancje chemiczne w reakcji z metalem.

Dbanie o odpowiednie przechowywanie kawy ziarnistej to kluczowy element zachowania jej jakości i świeżości. Wybierz odpowiedni pojemnik, unikaj wilgoci i ciepła, oraz trzymaj się z dala od źródeł światła. Dzięki tym prostym zasadom możesz cieszyć się doskonałym smakiem swojej ulubionej kawy przez dłuższy czas.

Możesz również polubić…