Co sprawia, że ziarna kawy uprawiane na niewielkiej karaibskiej wyspie uznawane są powszechnie za najlepsze na świecie? A ich popularność wciąż rośnie mimo ich niemałej ceny? Tajemnica kawy Jamaica Blue Mountain, bo o niej mowa, tkwi oczywiście w doskonałym smaku. Smaku którego nie da się pomylić z żadnym innym gatunkiem. Jest on wynikiem idealnych wręcz warunków upraw panujących na zboczach jamajskiego pasma Gór Błękitnych.
Naturalna perfekcja upraw
Sięgające 2,256 m n.p.m. góry stanowią jedno z najwyższych pasm na Karaibach. Charakteryzują się one wyjątkowymi właściwościami klimatycznymi. Jamajskie, wysokogórskie tropiki cechuje bardzo duża wilgotność. Częste mgły oraz stosunkowo niska temperatura. W połączeniu z bardzo żyzną i bogatą w składniki mineralne glebą, gwarantuje doskonałe plony. Na licznych plantacjach położonych na stokach Gór Błękitnych, stosowane są uprawy mieszane. Obok kawowców znajdziemy tam także bananowce czy drzewka awokado. Jednak to właśnie tamtejsza kawa z gatunku Arabica cieszy się szczególną renomą i jest towarem pożądają go smakosze z całego świata.
Co prawda od roku 1728, kiedy to na wyspie pojawiły się pierwsze sadzonki kawowca, zdążyło już powstać całkiem sporo plantacji. Pochodzą z nich wysokojakościowe ziarna Jamaica Blue Mountain. Jednak w większości są to niewielkie, rodzinne gospodarstwa, na których nadal stosowane są tradycyjne, przekazywane przez pokolenia, sposoby upraw. Ogromne przywiązanie plantatorów do jakości i precyzyjne procesy obróbki, sprawiają, że mimo rosnącego popytu ilość tej kawy na rynku bywa mocno ograniczona. Z kolei przekłada się również na jej cenę. Co więcej Jamaica Blue Mountain to zastrzeżona na cały świat nazwa. Można ją stosować wyłącznie po otrzymaniu stosownego certyfikatu. Wydaje go Coffee Industry Board of Jamaica. To właśnie rządowa organizacja nadzoruje uprawy kawowca na tej karaibskiej wyspie.
Świetnie zbalansowany bukiet
Jak jednak smakuje ta osławiona kawa, uprawiana w mglistych górach na szczególnie urodzajnych ziemiach? Przede wszystkim charakteryzuje się wyjątkowo łagodnością, słodyczą oraz brakiem goryczy. Daje się jednocześnie również wyczuć nuty orzeźwiające i owocowo kwaskowate. W aromacie wyraźne są akcenty kwiatowe, ziołowe oraz orzechowe. Aby ziarna zachowały ten świetnie zbalansowany bukiet, stosowane jest ich łagodniejsze wypalanie. Kawa Jamaica Blue Mountain sprzedawana jest nie tylko w mieszankach jednogatunkowych, ale często stanowi również wyśmienity dodatek do bardziej złożonych kompozycji, jak np. kawy Passalacqua Harem czy New York Extra, nadając im wyjątkowego charakteru. Uniwersalność to niewątpliwie kolejna z wielu zalet tych jamajskich ziaren z Gór Błękitnych. Świetnie nadają się one do parzenia nie tylko metodami przelewowymi, ale także w ekspresach kolbowych czy kawiarkach. Nie dziwi zatem ich ogromna sława w każdym zakątku globu, chociaż wspomnieć należy, że aż 80% zbiorów tej trudno dostępnej odmiany trafia wyłącznie na rynek japoński.
Niepowtarzalne warunki uprawy oraz tradycyjne metody zbiorów i obróbki kawy Jamaica Blue Mountain sprawiają, że poznanie jej unikalnego, wysublimowanego smaku oraz intensywnego i długo utrzymującego się aromatu to niewątpliwie obowiązkowa pozycja na liście każdego amatora najwyśmienitszych kawowych doznań.