Choć na pierwszy rzut oka kawa zapakowana w saszetki przypominające te w jakich kupujemy herbatę ekspresową może wydawać się zjawiskiem nieco dziwnym, to metoda parzenia małej czarnej z użyciem padów ma wiele zalet. Jakich i czym różni się ESE od SENSEO?
Pady to bardzo wygodny sposób przygotowania kawy. Gotowe saszetki po prostu umieszczamy w odpowiednim ekspresie, nie przejmując się doborem proporcji i będąc pewnym tego samego, sprawdzonego efektu. Nie potrzebujemy do tego żadnych dodatkowych akcesoriów. Jedynie filiżankę, która za chwilę wypełni się aromatycznym napojem. Jeśli więc zależy nam na czasie, wygodzie i prostocie, wybór padów jest optymalnym rozwiązaniem.
Jakie są rodzaje padów?
Dzielimy je na dwie grupy: ESE i SENSEO. Pierwsza to skrót od „easy serving espresso”, co już mówi samo za siebie. Pady ESE to okrągłe saszetki z kawą mieloną. Co istotne, mają mniejszą średnicę od padów SENSEO, choć zawierają podobną porcję kawy.
Pady SENSEO swoją nazwę zawdzięczają popularnemu rodzajowi ekspresów do kawy. To system, z którego korzystają m.in. tacy producenci jak Lavazza, Dallmayr czy Tchibo, a prekursorem SENSEO jest firma Philips. Pady tego typu mają większą średnicę niż ESE i przy wyborze odpowiednich saszetek warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na ten parametr.
Saszetki SENSEO i ESE są w większości przypadków biodegradowalne. Zużyte należy umieścić w odpowiednim pojemniku na tego typu odpady i to w zasadzie jedyna czynność porządkowa, której wymaga ta metoda parzenia kawy.
Duży wybór kawy w padach
Z zalet tej metody parzenia kawy doskonale zdają sobie sprawę wiodący producenci i znane palarnie. Dlatego większość swoich flagowych mieszanek kawy udostępniają także w formie padów ESE i SENSEO. Od propozycji 100% Arabica po mieszanki w zróżnicowanych proporcjach. Od kaw delikatnych, po charakterne i wyraziste. Wybór jest naprawdę duży.
A pełną ofertę SklepKawa.pl w tej kategorii można sprawdzić pod tym linkiem. Dodamy jeszcze, że zamówienia realizujemy z szybką i tanią dostawą.