Artykuły,Bez kategorii,Ciekawostki,Kawa

Kawa bezkofeinowa nie znaczy gorsza. Dlaczego warto spróbować?

Kawa bezkofeinowa najczęściej kojarzy się ze zbożowym odpowiednikiem, czyli popularną „inką”. Ale w wersji bezkofeinowej swoje produkty oferują już najwięksi i najbardziej znani producenci kawy. Warto spróbować ich propozycji nie tylko ze względu na brak pobudzającej kofeiny, ale też na smak i inne walory.

Utarło się, że kawa bezkofeinowa przeznaczona jest wyłącznie dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą sięgać po napoje pobudzające. Choć jest w tym sporo prawdy, bo kawa bez kofeiny jest lepiej tolerowana przez nasz organizm, nie obciąża układu krążenia i żołądka, to warto ją pić nie tylko w ramach rekonwalescencji lub w trakcie choroby. I nie należy jej taktować jako gorszą wersję klasycznej małej czarnej.

filiżanka kawy bezkofeinowej
Zdjęcie autorstwa The Lazy Artist Gallery z Pexels

Kawa bezkofeinowa – dla kogo?

To doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie smak i aromat kawy bardziej niż jej właściwości pobudzające. Sięgnij po filiżankę ulubionego napoju o dowolnej porze dnia – bez obaw o nadmiar kofeiny.

Miłośnikom delikatnego, zrównoważonego smaku z nutami słodyczy i subtelnej kwasowości z pewnością przypadnie do gustu Melitta BellaCrema Crema Decaf. Dzięki starannie dobranym ziarnom i delikatnemu procesowi dekafeinizacji zachowuje pełnię aromatu i doskonały smak.

Ta kawa świetnie sprawdzi się zarówno w ekspresie automatycznym, jak i w metodach alternatywnych. Opakowanie 1 kg gwarantuje świeżość i możliwość dłuższego delektowania się ulubioną kawą.
Wybierz Melitta BellaCrema Crema Decaf i ciesz się wyjątkowym smakiem bez kompromisów o każdej porze dnia!

Kawa bezkofeinowa Melitta BellaCrema Decaf 1 kg

Czym kawa bezkofeinowa różni się od „zwykłej”?

Kawa bezkofeinowa jest mniej intensywna, pozbawiona nadmiernej kwaskowatości i jaśniejsza. Z całą pewnością nie jest pozbawiona smaku. Proces technologiczny jej przygotowania polega na pozbawieniu ziaren zawartości kofeiny jeszcze przez ich wypaleniem. A to właśnie w procesie palenia kawa nabiera swojego unikalnego aromatu. Tak uzyskanym bukietem możemy następnie cieszyć się sięgając po filiżankę wybranej mieszanki.

Kawa bezkofeinowa – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Kawa bezkofeinowa dostarcza ważnych składników odżywczych i jeśli nie ma wyraźnych wskazań zdrowotnych (np. uczulenia na konkretny składnik) można pić ją bez obaw o zdrowie. Co więcej, uwzględnienie jej w codziennej diecie, może przynieść pozytywne skutki. Pozbawiona kofeiny kawa dostarcza bowiem solidnej porcji antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Zawiera ważne składniki mineralne jak magnez, potas i niacyna. Wzmacnia w ten sposób większość ważnych dla naszego zdrowia układów.

śniadanie z kawą bezkofeinową
Zdjęcie autorstwa Shashi Chaturvedula z Unsplash

W jaki sposób ziarna kawy pozbawiane są kofeiny?

Proces ten nazywany jest dekofeinizacją i może przebiegać na kilka sposobów. Najbardziej organicznym jest ten polegający na użyciu wody i filtrów węglowych. Inny zakłada stosowanie specjalnych „rozpuszczalników” kofeiny, czyli odpowiednich związków chemicznych. Pozostałości tych substancji usuwane są z ziaren na kolejnych etapach obróbki, nie ma więc obaw, że przedostaną się do gotowego produktu. Trzecia, najbardziej zaawansowana metoda, to ekstrakcja z wykorzystaniem dwutlenku węgla. Jest najmniej inwazyjna i sprzyja zachowaniu pełnego smaku i aromatu kawy.

aranżacja zdjęcia z kawą
Zdjęcie autorstwa Ella Jardim z Unsplash

Jak przygotować kawę bezkofeinową?

Odpowiedź jest bardzo prosta – tak, jak najbardziej lubisz. Kawy bezkofeinowe dostępne w ofercie SklepKawa.pl znakomicie sprawdzą się bez względu na metodę parzenia. Można je przygotować zarówno w tradycyjnej kawiarce, w ekspresie przelewowym jak i wykorzystując sposoby alternatywne. Miło zaskoczą w rozmaitych odsłonach – od espresso po latte czy americano.

parzenie w ekspresie

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *