Artykuły,Ciekawostki,Herbata,Porady

Zielona herbata – właściwości. Jak działa i kto może ją pić?

Zielona herbata słynie nie tylko z głębokiego aromatu, ale też właściwości prozdrowotnych. Jej pozytywny wpływ na ciało i umysł znany jest od dawna, ale jak działa i czy każdy może do woli korzystać z jej dobrodziejstwa? Wyjaśniamy.

Za ojczyznę zielonej herbaty uważane są Chiny. Legenda głosi, że odkrył ją mityczny cesarz Shennong i że stało się to zupełnym przypadkiem. Niesione wiatrem listki świeżej herbaty wylądowały w naczyniu, z którego pił władca. W ten sposób powstał napar, który zachwycił bogatym smakiem i głębokim kolorem

Photo by Massimo Rinaldi on Unsplash

Jeśli w tej opowieści jest ziarno prawdy, to trzeba przyznać, że cesarz Shennong wykazał się całkiem dobrą intuicją. Ale w obecnych czasach nie musimy polegać wyłącznie na niej. Do dyspozycji mamy także wiedzę naukową. A z niej wynika jasno, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Photo by Silentpilot from Pixabay

Co zawiera zielona herbata?

Napar z zielonej herbaty zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych, w tym witaminy B, C, K i E, mikroelementy takie jak cynk potas i wapń oraz inne związki, które wpływają na sprawną pracę naszych układów wewnętrznych. To także składniki, które wspomagają odchudzanie, zmniejszają ryzyko miażdżycy, poprawiają pamięć i umiejętność koncentracji, pomagają regulować ciśnienie i poprawiają wygląd.

Photo by Anastasia Shuraeva from Pexels

Lista zalet zielonej herbaty jest naprawdę długa. Czy zatem zieloną herbatę można pić w dowolnych ilościach? Kluczowy jest w tym wypadku rozsądek i umiar. Zielonej herbaty raczej powinny unikać kobiety w ciąży, dzieci i osoby w wieku podeszłym. Poza swoimi dobroczynnymi właściwościami zielona herbata może utrudniać przyswajanie niezbędnego w czasie ciąży kwasu foliowego, może też osłabiać działanie leków na nadciśnienie. Dla dzieci nie jest wskazana ze względu na zawartość kofeiny. Z tego samego powodu powinniśmy unikać picia zielonej herbaty na noc.

Rodzaje zielonej herbaty

Wracając do mitu o odkryciu zielonej herbaty, warto wspomnieć czym różni się ona od klasycznej, czarnej. Zielona herbata zazwyczaj nie przechodzi procesu fermentacji (wyjątkiem są pojedyncze rodzaje). Jest zbierana i suszona i w takiej wersji trafia do naszych filiżanek. Proces obróbki pozwala zachować naturalne walory herbacianych listków. Jednym z najczęściej spotykanych rodzajów zielonej herbaty jest sencha. Łatwo rozpoznać ją po wyglądzie – listki przypominają źdźbła suszonej trawy. Ich kolor zależy od momentu zbioru. Młodsze, zbierane wiosną mają ciemniejszą barwę. Te pochodzące z letnich plonów mają charakterystyczny zielono-żółty kolor. Sencha to herbata o wyrazistym smaku, wyczuwalnej goryczce i właściwościach pobudzających.

Photo by Ulrike Leone fromPixabay 

Drugi pod względem popularności rodzaj zielonej herbaty to matcha. Jej przygotowanie to bardzo skomplikowany proces. Po zbiorze listki herbaty są bardzo dokładnie mielone, a matcha to tak naprawdę proszek, który powstaje w tej drobiazgowej obróbce. W smaku uwodzi połączeniem gorzkiej i słodkiej nuty. Zwieńczeniem doznań jest głęboka, zielona barwa naparu.

Photo by Matcha & CO on Unsplash

Zielona herbata w wydaniu sencha, matcha oraz w innych, ciekawych wariacjach smakowych dostępna jest w ofercie SklepKawa.pl w szybkiej i wygodnej dostawie.

Możesz również polubić…