Ekspres przelewowy
Akcesoria,Artykuły,Ciekawostki,Kawa,Porady,Wszystkie

Ekspres przelewowy – powracający trend lat 90.

Większość osób pamięta zapewne czasy zalewania zmielonej kawy wrzątkiem – czy to w szklance, czy filiżance. Popularna metoda parzenia kawy „po turecku”, choć prosta i niewymagająca żadnych dodatkowych urządzeń ma jednak szereg wad – gorszy smak i obecność fusów w napoju. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a nie chcesz korzystać z jej rozpuszczalnej wersji, idealnym rozwiązaniem będzie ekspres przelewowy. Jak działa, jakie ma zalety i czy posiada jakieś wady?

alternatywne przygotowanie kawy w ekspresie przelewowym

Jak działa ekspres przelewowy?

Ekspres przelewowy jest doskonałym sposobem na zastąpienie tradycyjnych metod parzenia kawy i przygotowania całego dzbanka aromatycznego naparu za jednym razem. Jego sposób działania jest niezwykle prosty. W pojemniku na kawę umieszczamy specjalny filtr (papierowy lub wielokrotnego użytku) i wsypujemy do niego zmielone ziarna. Do zbiornika wlewamy wodę. Po wciśnięciu przycisku woda zostaje podgrzana do odpowiedniej temperatury, by następnie pod wypływem rosnącego ciśnienia płynąć specjalną rurką w górę do głowicy natryskowej, skąd stopniowo wlewać będzie się do filtra z kawą i w postaci naparu spływać do podstawionego poniżej zbiornika. W wyniku tego szalenie prostego mechanizmu, w krótkim czasie otrzymujemy dzbanek świeżo zaparzonej, pozbawionej fusów i aromatycznej kawy.

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym pozwala na uzyskanie łagodnego i delikatnego w smaku naparu, który znacząco różni się od powstającego w ekspresach ciśnieniowych espresso. Nie posiada wyraźniej cremy, a przez dłuższy kontakt z większą ilością wody jest dużo subtelniejszy od „małej czarnej”. Dzięki temu łatwiej odkrywać ukryte w nim aromaty. Ostatecznie, smak kawy z ekspresu przelewowego zależy od jakości użytej kawy. Może to być zarówno kawa mielona, jak i kawa ziarnista, jednak najlepiej sprawdzą się tu jasno palone kawy, takie jak Lavazza Qualita Ora czy Barbera Mago.

akcesoria do ekspresu przelewowego

Zalety ekspresu przelewowego?

Funkcje ekspresu przelewowego różnią się oczywiście w zależności od modelu, który wybierzemy, wszystkie jednak mają szereg uniwersalnych zalet. Są to:

  • Lepszy smak kawy. Powstający w ten sposób napój jest nieporównywalnie smaczniejszy od tego, który uzyskamy, zalewając kawę wrzątkiem w szklance. Sama kawa jest także zdrowsza, gdyż nie wydzielają się szkodliwe substancje, które powstają, gdy fusy długo moczą się w wodzie;
  • Możliwość przygotowania dużej ilości kawy. Korzystając z ekspresu przelewowego, możemy w kilka chwil przygotować kawę dla całej rodziny czy grupki znajomych;
  • Kawa bez fusów. Jedna z największych zalet ekspresu przelewowego to bezapelacyjnie smaczna kawa pozbawiona fusów;
  • Dodatkowe funkcje samego ekspresu. Modele mogą być wyposażone w spieniacz mleka bądź podstawkę pod dzbanek, która utrzymuje temperaturę kawy na stałym poziomie. Dzięki czemu można dłużej cieszyć się gorącym napojem;
  • Niska cena w stosunku do innych rozwiązań. Ekspres przelewowy jest znacznie tańszy niż ekspresy ciśnieniowe, w większości przypadków zajmuje także mniej miejsca na blacie;
  • Łatwość w utrzymaniu czystości. W większości przypadków urządzenia te cechuje prosta budowa, a co za tym idzie, bardzo łatwo czyści się je z zalegających resztek kawy. Świetnie sprawdzą się tu tabletki czyszczące do ekspresów przelewowych, które pomogą w utrzymaniu nienagannego stanu urządzenia.
Nalewanie kawy z ekspresu przelewowego

Wady ekspresu przelewowego

Jak wszystkie urządzenia, ekspres przelewowy także ma swoje wady. Do głównych należą:

  • Konieczność korzystania z jednorazowych filtrów. Generuje to dodatkowe koszty i nie pozostaje bez wpływu na środowisko, gdyż zużyte filtry to po prostu odpady do utylizacji;
  • Niższe ciśnienie i temperatura wody względem ekspresów ciśnieniowych. Z uwagi na to, że są to urządzenia kilku, a nawet kilkunastokrotnie tańsze niż ekspresy ciśnieniowe, do parzenia kawy wykorzystują niższe ciśnienie i czasami także niższą temperaturę. Ma to negatywny wpływ na proces parzenia kawy i jej finalne walory smakowe.

Podstawową wadę ekspresu przelewowego, a więc niższe ciśnienie, da się prosto usunąć, inwestując w nieco droższy model. Wciąż będzie to rozwiązanie wielokrotnie tańsze, niż nawet najprostszy ekspres ciśnieniowy. Jakość przyrządzanej kawy będzie na podobnym, jeśli nie wyższym poziomie.

Ekspres przelewowy, jak każde inne urządzenie do parzenia kawy ma swoje wady i zalety. Wybór powinien być uzależniony od indywidualnych preferencji i potrzeb użytkownika.

Możesz również polubić…

1 komentarz

  1. Magda says:

    Nie doceniałam takich ekspresów do czasu jak rodzice kupili sobie taki ładny, vintage ekspres z Ariete. Nie dość, że super wygląda, to kawa wychodzi naprawdę smaczna i mocna – taka jak lubię

Możliwość komentowania została wyłączona.