Jesień, szczególnie jeśli towarzyszy jej chłód i deszcz, nie jest najbardziej sprzyjającą porą roku. Ale ma też swoje zalety. Wśród nich jest możliwość cieszenia się ulubioną kawą w zupełnie nowej, rozgrzewającej odsłonie z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Poza kolorami, które malują się na spadających liściach, jesień ma też swoje smaki. To dojrzałe jabłka i gruszki, pękate dynie, korzenne aromaty kardamonu, cynamonu a także imbiru, miodu czy orzechów. Wspaniała feeria barw i doznań dla kubków smakowych. I co najlepsze, wszystkie możemy połączyć z ulubioną kawą, aby odkryć ją na nowo w zupełnie nowym wydaniu.
Jesienna kawa jako jesienny eksperyment
Podstawą do eksperymentowania z jesiennymi wariacjami na temat kawy jest oczywiście dobre espresso. Charakteryzuje się ono tym, że samo w sobie dostarcza szerokiej gamy smaków. Przykładem jest kawa Bogani Prestige, w której wyczujemy delikatną słodycz czerwonej porzeczki i pomarańczy, nuty korzenne, muśnięcie gorzkiej czekolady. Czy można wyobrazić sobie lepszą bazę do jesiennej wersji cappuccino czy latte?
A możliwości mamy wiele. Miłośnikom słodyczy i owoców z pewnością przypadnie do gustu kawa o smaku szarlotki (espresso, miód, syrop jabłkowy, orzechy, cynamon, mleko). Dla fanów bardziej pikantnych smaków dobrą propozycją będzie np. pumpkin spice latte, czyli rozgrzewająca kawa z dodatkiem purre z dyni i syropu korzennego. W tej roli świetnie sprawdzą się syropy i purre Monin.
Jeśli cenicie sobie klasykę i minimalizm, do espresso wystarczy dodać odrobinę cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej czy imbiru. To przyprawy nie tylko o głębokim smaku, ale także o właściwościach rozgrzewających i zdrowotnych. Z nimi jesień na pewno stanie się przyjemniejsza!
Jesienna kawa to nasza propozycja na długie i chłodne wieczory. Eksperymentujcie w kuchni nie tylko z dodatkami, o których wspomnieliśmy. Może warto dodać inne składniki, które sprawią, że Wasza kawa oczaruje Waszych bliskich! Proponujemy zrobić małego MasterChefa i w gronie rodziny lub znajomych wykonać małą konkurencję, aby wyłonić mistrza jesiennej kawy!