Artykuły,Ciekawostki,Kawa

Espresso tonic – przepis

Kawowych wariacji jest coraz więcej, zarówno tych na gorąco, jak i na zimno. W tym drugim przypadku do wyboru mamy nie tylko różnego rodzaju mrożone kawy, ale także pewną nowość, którą jest espresso tonic. Napój ten to wyjątkowe połączenie dwóch składników, które na pierwszy rzut oka wcale do siebie nie pasują! Jak się jednak okazuje w praktyce, naprawdę świetnie się uzupełniają! Warto zatem włączyć ten egzotyczny przepis do swojego kawowego repertuaru. Jak przygotować espresso tonic? Co będzie do tego potrzebne? Już wyjaśniamy!

Espresso tonic, czyli kawa z tonikiem

Zimne warianty aromatycznej kawy idealnie sprawdzają się w czasie letnich upałów. Jej połączenie z zimną wodą, kostkami lodu i mlekiem to eksplozja smaku i orzeźwienia. Jeszcze do niedawna mieliśmy w tym zakresie do wyboru kilka ciekawych opcji, takich jak frappe, coffieice czy icedcoffie. Jednak baristycznym hitem ostatnich lat jest espresso tonic.

Napój ten to doskonałe połączenie charakterystycznego w smaku toniku z mocnym espresso. Sam przepis na espresso tonic został spopularyzowany przez dwójkę szwedzkich baristów – Anne Lunell i Cherlesa Nystranda, którzy umieścili go w menu swojej kawiarni Koppi Roasters. Napój bardzo szybko podbił serca skandynawskich kawoszy, a przepis  rozprzestrzenił się na cały świat.

Co najważniejsze, jego zrobienie jest naprawdę szybkie i proste, nawet dla całkowitego laika w tym temacie. Możesz zatem skorzystać z tego przepisu i zaskoczyć swoich gości wyjątkowym espresso z tonikiem. Co będzie Ci do tego potrzebne?

Tonic espresso przepis – co będzie potrzebne?

Podstawowymi składnikami espresso tonik, jak sama nazwa wskazuje, jest tonik oraz espresso. Espresso to mocno zaparzona kawa, przy czym do wykonania espresso tonik można wykorzystać nie tylko tę tradycyjną. Doskonale nadaje się do tego również kawa bezkofeinowa. Taki napój można wtedy zaserwować również osobom, które nie mogą spożywać kofeiny. Przy czym do zrobienia espresso nadaje się zarówno kawa mielona, jak i kawa rozpuszczalna czy ta zrobiona z kapsułki lub pada.

Drugim najważniejszym składnikiem espresso tonic jest tonik, czyli napój o specyficznym, słodkawo-gorzkawym smaku, w którym tradycyjnie znajduje się chinina. Na rynku można znaleźć toniki różnych marek. Warto przy wyborze zwrócić uwagę na ich smak, ponieważ w zależności od danej marki jest on nieco inny, a to z kolei będzie wpływać na ostateczny smak espresso tonic. Nie można także zapomnieć o lodzie, który zagwarantuje odpowiednie schłodzenie napoju.

Espresso tonic
Zdjęcie Lucie Liz z Pexels

Jak zrobić espresso tonic krok po kroku

Kawa do espresso z tonikiem nie musi być zrobiona w ekspresie czy kawiarce. Dlatego z powodzeniem można ten oryginalny napój przygotować w domu, niezależnie od tego, czy posiadamy bardziej zaawansowany sprzęt do parzenia kawy, czy nie. Espresso tonic można bowiem zrobić nawet ze zwykłej kawy zaparzonej po turecku. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, krok po kroku, jak przygotować espresso tonic:

  • Włóż kostki lodu do szklanki.
  • Wlej tonik do szklanki. Powinien wypełnić około 3/4 szklanki.
  • Zaparz porcję espresso. Standardowa porcja to około 30 ml, ale możesz dostosować tę ilość do swoich preferencji. Jeśli parzysz kawę w tradycyjny sposób, to przygotuj ją wcześniej, jeszcze przed włożeniem kostek lodu do szklanki.
  • Powoli wlej espresso do szklanki z tonikiem. Jeśli zrobisz to po ściance, kawa powinna ułożyć się warstwowo.
  • Delikatnie wymieszaj napój przed wypiciem, aby połączyć espresso i tonik.

Przy czym warto pamiętać o tym, że ostateczny smak espresso tonic zależy zarówno od rodzaju wybranego tonika, jak i samej kawy. Ponadto można też dodawać do niego różne składniki, takie jak plasterek cytryny, sok z limonki czy syropy smakowe. Przykładowo o smaku pomarańczy, co pozwoli na zwiększenie walorów smakowych.

1/5 (2)

Oceń wpis

Możesz również polubić…