Kawa bezkofeinowa najczęściej kojarzy się ze zbożowym odpowiednikiem, czyli popularną „inką”. Ale w wersji bezkofeinowej swoje produkty oferują już najwięksi i najbardziej znani producenci kawy. Warto spróbować ich propozycji nie tylko ze względu na brak pobudzającej kofeiny, ale też na smak i inne walory.
Utarło się, że kawa bezkofeinowa przeznaczona jest wyłącznie dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą sięgać po napoje pobudzające. Choć jest w tym sporo prawdy, bo kawa bez kofeiny jest lepiej tolerowana przez nasz organizm, nie obciąża układu krążenia i żołądka, to warto ją pić nie tylko w ramach rekonwalescencji lub w trakcie choroby. I nie należy jej taktować jako gorszą wersję klasycznej małej czarnej.
Kawa bezkofeinowa – dla kogo?
To dobra propozycja dla osób, które bardziej od właściwości pobudzających cenią sobie smak, a po ulubiony napój lubią sięgać niezależnie od pory dnia. Miłośnikom wyrazistych nut karmelu i migdałów do gustu przypadnie pochodząca z rzemieślniczych plantacji Oquendo Grandes Origenes Mexico Descafeinado. Smakoszy ceniących klasyczny włoski styl z pewnością zadowoli Lavazza Dek, która wyróżnia się przyjemnym, słodkim smakiem z akcentami kwiatów i suszonych owoców. Dla koneserów ziaren Arabica znakomitą propozycją jest Iilly Espresso Decaffeinato, która jest starannie dobraną kompozycją aż dziewięciu różnych rodzajów tej odmiany kawy. Dzięki temu wyróżnia się naprawdę bogatym aromatem z delikatną nutą słodyczy.
Czym kawa bezkofeinowa różni się od „zwykłej”?
Kawa bezkofeinowa jest mniej intensywna, pozbawiona nadmiernej kwaskowatości i jaśniejsza. Z całą pewnością nie jest pozbawiona smaku. Proces technologiczny jej przygotowania polega na pozbawieniu ziaren zawartości kofeiny jeszcze przez ich wypaleniem. A to właśnie w procesie palenia kawa nabiera swojego unikalnego aromatu. Tak uzyskanym bukietem możemy następnie cieszyć się sięgając po filiżankę wybranej mieszanki.
Kawa bezkofeinowa – czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Kawa bezkofeinowa dostarcza ważnych składników odżywczych i jeśli nie ma wyraźnych wskazań zdrowotnych (np. uczulenia na konkretny składnik) można pić ją bez obaw o zdrowie. Co więcej, uwzględnienie jej w codziennej diecie, może przynieść pozytywne skutki. Pozbawiona kofeiny kawa dostarcza bowiem solidnej porcji antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Zawiera ważne składniki mineralne jak magnez, potas i niacyna. Wzmacnia w ten sposób większość ważnych dla naszego zdrowia układów.
W jaki sposób ziarna kawy pozbawiane są kofeiny?
Proces ten nazywany jest dekofeinizacją i może przebiegać na kilka sposobów. Najbardziej organicznym jest ten polegający na użyciu wody i filtrów węglowych. Inny zakłada stosowanie specjalnych „rozpuszczalników” kofeiny, czyli odpowiednich związków chemicznych. Pozostałości tych substancji usuwane są z ziaren na kolejnych etapach obróbki, nie ma więc obaw, że przedostaną się do gotowego produktu. Trzecia, najbardziej zaawansowana metoda, to ekstrakcja z wykorzystaniem dwutlenku węgla. Jest najmniej inwazyjna i sprzyja zachowaniu pełnego smaku i aromatu kawy.
Jak przygotować kawę bezkofeinową?
Odpowiedź jest bardzo prosta – tak, jak najbardziej lubisz. Kawy bezkofeinowe dostępne w ofercie SklepKawa.pl znakomicie sprawdzą się bez względu na metodę parzenia. Można je przygotować zarówno w tradycyjnej kawiarce, w ekspresie przelewowym jak i wykorzystując sposoby alternatywne. Miło zaskoczą w rozmaitych odsłonach – od espresso po latte czy americano.