Kawa w kroplówce, czyli wszystko co musicie wiedzieć o dripie

Drip coffe coraz śmielej wkracza na kawowe salony i do naszych domów. Ta alternatywna metoda przygotowania espresso czy małej czarnej zyskuje popularność nie tylko ze względu na zaskakujące i zachęcające efekty, ale też na prostotę samego procesu parzenia. Co to jest drip i jak zrobić w nim wspaniale aromatyczną kawę?

Drip to w języku angielskim kroplówka. To określenie doskonale opisuje metodę parzenia kawy bez użycia ekspresu, za to z wykorzystaniem filtra. Kropla po kropli ze świeżo zmielonych ziaren do filiżanki trafia ich esencja, a kawa przygotowana w ten sposób zyskuje klarowne, aromatyczne, zaskakujące oblicze.

Skąd się wzięła drip coffee?

Drip zalicza się do alternatywnych metod parzenia kawy, gdyż nie wymaga, jak w przypadku klasycznego włoskiego espresso, użycia ekspresu ciśnieniowego. Polega na prostym mechanizmie, którego początki sięgają pierwszej dekady XX w. i wynalezienia przez słynną Melittę Bentz pierwszego papierowego filtra do kawy. Dzięki temu udało się skutecznie oddzielić fusy od czystego naparu, a przygotowanie i picie kawy wniosło się na zupełnie inny poziom. Do dziś drip wykorzystuje pomysł kreatywnej niemieckiej pani domu, której udało się stworzyć ogromne kawowe imperium.

Od czasów Melitty Bentz metoda parzenia kawy bez użycia ekspresu jest nieustannie udoskonalana. Rezultatem tych starań są charakterystyczne stożkowe drippery, specjalnie skonstruowane filtry czy czajniczki, stworzone z myślą o jak najdokładniejszym rozprowadzaniu wody po zawartości filtra. Wszystkie te wysiłki służą wydobyciu z kawy tego, co w niej najlepsze.

Jak parzyć kawę w dripie?

Aromatyczną kawę z dripa bez trudu możemy przygotować w domu. Szczególnie, że sam proces nie wymaga dużych nakładów finansowych (jak w przypadku kupna ekspresu), nie jest też bardzo skomplikowany. W wersji podstawowej wystarczy dripper, filtr i świeżo zmielona kawa.

Filtr umieszczamy w dripie i przelewamy gorącą wodą jeszcze przed dodaniem kawy. Dzięki temu filtr będzie dokładnie przylegał do ścianek, a jego pory otworzą się. Dodajemy świeżo zmieloną kawę unikając rozsypywania jej po ściankach. Sugerowana ilość na 100 ml wody to ok. 5-6 g kawy. Następnie kolistym, spokojnym ruchem nasączamy zmielone ziarna niewielką ilością wody o odpowiedniej temperaturze (75-94 stopnie, im niższa temperatura tym kawa wyzwoli bardziej złożony bukiet). Po minucie od pierwszego zalania wodą niespiesznie dodajemy pozostałą jej część starając się aby wodę równomiernie rozprowadzić po zawartości filtra. Kiedy do filiżanki lub dzbanka będą przedostawać się ostatnie już pojedyncze krople, proces parzenia możemy uznać za zakończony.

Jaki drip wybrać?

Do wyboru mamy dripy o rozmaitej wielkości, dużo zależy więc czy chcemy parzyć kawę bezpośrednio do filiżanki czy do dzbanka. Między sobą różnią się też materiałem wykonania. Plastikowe, ceramiczne, szklane. Łączy je jedno – charakterystyczny kształt odwróconego stożka. Dużą gamę dripów i akcesoriów, w tym filtrów, czajniczków, dzbanków i wag oferuje uznana japońska marka Hario. Jej flagowym produktem jest zestaw V60 – idealny na początek przygody z dripem. Zawiera wszystkie niezbędne elementy: dzbanek, dripper, poręczną miarkę oraz zestaw filtrów. Wszystko wykonane z wysokiej jakości materiałów, starannie zaprojektowane i przemyślane.

Pełna oferta akcesoriów do dripa w SklepKawa.pl dostępna pod tym linkiem.

Jeszcze nie oceniono.

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *