Jak dobrze mielić kawę? Wiele osób uważa, że proces mielenia kawy zaczyna się i kończy na wsypaniu ziaren kawy do młynka ręcznego lub automatycznego. Sprawa jest jednak znacznie bardziej skomplikowana, niż wydaje się na pierwszy rzut oka. A wszystkiemu winny jest sposób parzenia kawy, ponieważ zależy od niego grubość zmielenia ziaren. Jak więc prawidłowo mielić kawę, aby wydobyć 100% aromatu z ziaren? Sprawdźmy!
Jak zmielić kawę do ekspresu kolbowego?
Zastanawiając się jaką kawę wybrać do ekspresu kolbowego, warto wiedzieć, że grubo zmielona niestety nie zaparzy się prawidłowo. Tego typu poziom mielenia nadaje się do ekspresów przelewowych. Natomiast zbyt dobrze zmielona kawa, ubije się w kolbie, a to doprowadzi do tego, że woda przepływająca przez filtr nie będzie w stanie odpowiednio zaparzyć kawy. W konsekwencji naturalna pianka (crema) będzie ciemna i nieestetyczna. Biorąc to pod uwagę, do ekspresu kolbowego zaleca się zmielenie kawy średnio lub drobno. W ten sposób można pozyskać esencję o najwyższych walorach smakowych. Do tej metody parzenia kawy najlepiej sprawdzą się: Barbera Classica i kawy Diemme z serii Gli Special.
Mielenie kawy do kawiarki
Kawiarka to bardzo popularne narzędzie do parzenia aromatycznej kawy o bardzo intensywnym aromacie zbliżonym do espresso. Tu najlepiej postawić na kawy takich producentów jak Melitta czy Oquendo. Sam sprzęt w obsłudze jest niezwykle prosty, wymaga jednak kawy zmielonej drobno, tak by przypominała ziarenka cukru. Nie może być to zmielenie bardzo dokładne. Ziarenka powinniśmy widzieć gołym okiem. Jest to ważne, ponieważ bardzo drobna kawa, zatka sitko i zbierająca się w kawiarce para może rozsadzić imbryczek lub zawór w dolnej części kawiarki. Natomiast jeśli kawa będzie zmielona grubo, to woda szybko przepłynie przez ziarenka, co w efekcie sprawi, że napój będzie wodnisty i niesmaczny.
Jak zmielić kawę do aeropressu?
Chcąc zaparzyć kawę w aeropressie, również należy dobrać odpowiednią grubość mielenia kawy. Zakłada się, że kawa powinna być średnio zmielona, nieco grubiej jak do kawiarki, ale drobniej jak do dripa. Niemniej jednak można regulować grubość ziaren poprzez dopasowanie ilości stosowanej wody oraz wydłużenie bądź skrócenie czasu parzenia.
Jak można zauważyć, w zależności od posiadanego urządzenia, sposób mielenia kawy jest różny. Warto więc dokładnie poznać, jak mielić kawę, zanim przystąpimy do jej zaparzania. Jednak bez względu na posiadany rodzaj urządzenia w naszym sklepie zakupią Państwo dowolną kawę, z której powstanie wyśmienity napar!
Mielenie kawy do dripa
Chcąc parzyć kawą w dripie, warto wiedzieć, czym właściwie jest to urządzenie. Otóż drip to sprzęt, który parzy kawę metodą przelewową. Składa się ze szklanego, porcelanowego lub metalowego naczynia oraz papierowych filtrów i dzbanka, do którego skapuje zaparzona kawa. Parzenie kawy tą metodą jest bajecznie proste. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach. Otóż do dripa należy sypać kawę średnio zmieloną, w konsystencji przypominającą piasek. Ważne jest więc dobranie prawidłowej grubości zmielenia ziaren. Zbyt grube sprawią, że wrzątek szybko przez nie spłynie i czas parzenia będzie zbyt krótki. Natomiast kawa zmielona zbyt drobno da nam napój przeparzony o cierpkim smaku.
ja mam ekspres ariete na kawę mieloną i podsy i tylko młynka mi brakuje. Muszę się w jakiś zaopatrzyć, bo chciałabym sama mielić, a nie kupować gotową kawę
U mnie ostatnio wjechał ekspress Ariete. Zdecydowanie nowe doznania smakowe, jeśli chodzi o kawę. Polecam!