parzenie kawy
Akcesoria,Artykuły,Ciekawostki,Kawa

Drip czy french press? O różnicy w parzeniu kawy

Drip czy french press? Tytułowe pytanie zadaje sobie wiele osób. Spieszymy z odpowiedziami!

Obie te metody są godne uwagi. Kawa zaparzona dripem lub french pressem może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnych metod parzenia. Drip czy french press kiedyś zarezerwowane dla wtajemniczonych, dzisiaj dostępne i niedrogie zyskują rzesze zwolenników.

Kawa z dripa podana z goframi

Parzenie kawy w dripie

Dripper to tak naprawdę jedna z najbardziej klasycznych metod przygotowania małej czarnej. W dobie ekspresów ciśnieniowych i przelewowych bywa traktowana jako alternatywna, ale zanim te urządzenia na dobre zagościły pod strzechami, przygotowanie kawy z wykorzystaniem dripa było już bardzo rozpowszechnione. A jest to nic innego, tylko charakterystyczny stożek, w którym umieszcza się filtr i odpowiednio zmieloną, koniecznie świeżą kawę. Dripper może być wykonany z rozmaitych materiałów – szkła, plastiku a nawet porcelany. Umieszcza się go nad naczyniem – dzbankiem lub karafką, do których spływa gotowy napar.

Parzenie kawy w dripie

Czym wyróżnia się ta metoda? Kawa parzona w dripie ma wyjątkową konsystencję – wyglądem przypomina mocną czarną herbatę. Żłobione drippery pomagają zapewnić równomierny przepływ wody, co z kolei pozwala „wycisnąć” z ziaren ich pełny aromat. Kawa tak przygotowana zachowuje też swoją naturalną dawkę kofeiny.

Jak przygotować kawę w dripie?

Kawa przeznaczona do parzenia przy pomocy drippera nie powinna być zbyt drobno mielona. Powinna być za to świeżo mielona, najlepiej tuż przed umieszczeniem jej w dripperze. W środku obowiązkowo umieszczamy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Dzięki temu filtr przylgnie do ścianek dripa i zyska odpowiednią temperaturę. Wsypujemy kawę. Jedna porcja to ok. 20 g na 300 ml wody.

Odpowiednio (średnio-grubo) zmielona kawa do dripa

W początkowej fazie parzenia kawę zalewami niewielką ilością wody. Ustawiamy stoper i czekamy pół minuty. To ważny etap – zmielone ziarna „otwierają się” uwalniając pełnię swego aromatu. Po upływie 30 sekund dodajemy resztę wody – powoli, kolistymi ruchami, aby równomiernie wniknęła w zawartość filtra.

Parzenie kawy z użyciem french press

French press to charakterystyczny dzbanuszek z ruchomym metalowym filtrem, dziubkiem, uchwytem i pokrywką. Ten wygląd trudno pomylić z czymkolwiek innym. Pozwala szybko i łatwo przygotować ulubioną kawę w warunkach domowych. Oprócz samego french pressa do parzenia tą metodą potrzebny jest tylko dobry młynek. Czym charakteryzuje się mała czarna parzona w ten sposób? Ma wyrazisty smak i pełniejsze body niż napar z dripa.

Jak przygotować kawę we french pressie?

Podobnie jak do dripa, kawa nie powinna być zbyt drobno zmielona. Konsystencja grubszych ziaren piasku – to zdecydowanie słuszny kierunek. 20-30 g świeżo mielonych ziaren zalewamy gorącą wodą. Najpierw niewielką porcją, a po upływie minuty pozostałą częścią. Napar pozostawiamy na 3-4 minuty, a następnie „przeciskamy” – sprowadzając drobinki kawy na dno naczynia. I gotowe!

kawa z frenchpressu

Wszystko co potrzebne, aby zacząć przygodę z obiema metodami parzenia znajdziesz na Sklepkawa.pl

Możesz również polubić…