Artykuły,Ciekawostki,Kawa,Wszystkie

Pas kawowy, czyli gdzie uprawia się kawowce

Kawa od dekad pełni rolę używki, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, zostawiając konkurencję daleko w tyle. Handel nią stanowi ponadto bardzo ważny element globalnego rynku, na którym większą wartość osiąga jedynie ropa naftowa. Znakomite palarnie kaw znaleźć można w najdalszych zakątkach Ziemi. Pas kawowy i znajdujące się w nim uprawy najpopularniejszych jej gatunków – Arabiki i Robusty – znajdują się jedynie w wybranych regionach globu.

Coffee belt - pas kawowy

Gdzie się znajduje?

Tereny, na których usytuowane są plantacje kawy, tworzą tzw. pas kawowy (ang. Coffee Belt), rozciągający się między zwrotnikami Raka oraz Koziorożca. To właśnie tam panują warunki klimatyczne, w których coffea arabica oraz coffea canephora czują się najlepiej. Przede wszystkim ze względu na żyzne gleby, wysokie nasłonecznienie, a jednocześnie także częste opady, gwarantujące optymalną wilgotność. Oczywiście wymogi dla uprawy Arabiki oraz Robusty dodatkowo różnią się między sobą – różnice te wyjaśniamy dokładniej w osobnym artykule.

Czym jednak charakteryzują się kawy z poszczególnych regionów? Wpływ na bukiet smakowy, jakim charakteryzują się ziarna zależy od bardzo wielu czynników. Są one ściśle związane z konkretnym usytuowaniem plantacji, jak chociażby skład mineralny gleby, na której się ona znajduje. Niemniej istotne są również sposoby obróbki ziaren oraz sposoby ich prażenia. Mimo to możemy wyszczególnić kilka najbardziej charakterystycznych cech, którymi odznaczają się mieszanki pochodzące z każdego z kontynentów.

W kawach z Ameryki Środkowej oraz Południowej dają się wyczuć zarówno łagodne nuty orzechowe, jak i orzeźwiające akcenty kwiatowe. Ziarna afrykańskie natomiast odznaczają się już wyraźnie kwiatowymi i owocowymi profilami, uzupełnianymi nutami orzechowymi czy korzennymi. Daleka Azja zapewnia z kolei mieszanki o korzennych, lekko gorzkich, a nawet pikantnych posmakach, natomiast z terenów Oceanii pochodzą kawy o posmaku herbacianym oraz orzechów arachidowych.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu, w którym znajdziecie wszystkie wyżej opisane kawy. Jak wspomnieliśmy ich charakterystyka różni się w zależności od regionu z jakiego pochodzą. Każda kawa posiada charakterystyczną tabelkę, z której można odczytać jej parametry, cechy oraz preferencje co do przygotowywania.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *