Każdy miłośnik kawowych naparów, niezależnie od stosowanej metody ich parzenia, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak istotne dla jakości czarnego napoju jest stosowanie świeżo zmielonych ziaren – tylko wówczas możliwe jest wydobycie pełni tkwiącego w nich potencjału. Głęboki smak oraz intensywny aromat kawy trudno zatem uzyskać nie posiadając pod ręką dobrego młynka. Jego odpowiedni wybór może stać się świetną inwestycją na długie lata. Warto zatem przypomnieć, na co należy zwracać uwagę przy jego zakupie.
Modele, których lepiej unikać
Poprawnie przeprowadzony proces mielenia ma na celu rozdrobnienie ziaren na równe kawałki o odpowiedniej wielkości. Są one dostosowane ściśle do metody parzenia, w której zostaną wykorzystane oraz rodzaju kawy. Jednocześnie, by nie utracić swoich właściwości, nie mogą one zostać podgrzane przez mechanizm urządzenia. Sam proces powinien generować jak najmniejszą ilość kawowego pyłu, obniżającego walory smakowe naparu. Już na podstawie tych podstawowych informacji możemy zatem ustalić, jakie młynki na pewno nie są warte zakupu. Mowa tu o młynkach ostrzowych (zwanych także udarowymi). Są one łatwo dostępne i tanie, jednak ich jakość pracy pozostawia wiele do życzenia. Zamontowane w nich ostrza nie tylko tak naprawdę nie mielą, lecz rozcinają ziarna. Dodatkowo mocno nagrzewają się podczas pracy, co jak już wiemy jest zjawiskiem zdecydowanie niepożądanym, ponieważ niweluje aromatyczną intensywność napoju.
Praktyczne młynki ręczne
Nieco droższym, ale jakościowo nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem, są ręczne młynki do kawy o żarnach stożkowych. Niezależnie od tego, czy są one ceramiczne czy stalowe. Są one wysoce wytrzymałe, nie wytwarzają szkodliwego poziomu ciepła i zapewniają równomierne rozdrabnianie ziaren. Co prawda urządzenia te wymagają użycia nieco siły i czasu, ale efekt zdecydowanie jest tego warty. Przy wyborze młynka ręcznego warto jednak zwrócić uwagę na możliwość szerokiej regulacji stopnia mielenia, co pozwoli na przygotowywanie ziaren pod wiele różnych metodami parzenia – od drobniej zmielonych do użytku w kawiarce, przez średnie do Aeropressu, po grube przeznaczone np. do dripa lub Chemexu. Ponadto mogą one posiadać również dodatkowe udogodnienia, takie jak chociażby zapewniająca stabilizacje podkładka antypoślizgowa, czy łatwo odkręcana rączka, będąca domeną kompaktowych młynków turystycznych. Są to urządzenia proste w obsłudze oraz niewymagające w konserwacji.
Elektryczna precyzja
Wyższą półkę cenową zajmują z kolei młynki do kawy elektryczne, w których zamiast niepraktycznych ostrzy, najczęściej znajdziemy wytrzymałe żarna płaskie. Urządzenia te pozwalają na szeroki zakres regulacji stopnia mielenia, a jednocześnie są bardzo precyzyjne i wygodne w obsłudze. W zależności od modelu mogą posiadać wiele dodatkowych funkcji, takich jak np. zapisywanie ulubionych ustawień czy automatyczne zatrzymanie pracy po zmieleniu ustalonej porcji. W przeciwieństwie do młynków ręcznych, pozwalają one na uzyskanie zmielenia odpowiedniego dla metod alternatywnych. Doskonale również nadają się do przygotowania espresso w ekspresie kolbowym. Jest to bardzo wymagająca metoda parzenia, wymagająca spełnienia szeregu ścisłych wytycznych, w tym posiadania odpowiedniego sprzętu. Jednak to jakość młynka jest znacznie bardziej istotna od jakości ekspresu. To właśnie młynek jako pierwszy ma kontakt z ziarnami kawy i przez to w ogromnym stopniu decyduje o finalnej jakości naparu.
Wśród młynków elektrycznych znajdziemy również modele w pełni profesjonalne. Są one głównie przeznaczone do pracy w branży gastronomicznej. Jednakże do użytku domowego w zupełności wystarczą wymienione powyżej młynki ręczne lub mniej zaawansowane modele elektryczne. Przed zakupem z pewnością warto przemyśleć jak często oraz do jakich metod parzenia wykorzystywany będzie młynek. Miejmy na uwadze, że lepszej jakości urządzenia stanowią zawsze lepszą inwestycję i zapewniają wygodne użytkowanie przez długie lata.
Zapraszamy do naszego sklepu, w którym znajduje się również młynki do kawy!
Kiedy ostatnio kupowałam młynek elektryczny, pani która mnie obsługiwała całkowicie odradziła mi każdy tańszy model, twierdząc że nie zda on egzaminu. Potrzebowałam mielić ziarno głównie do ekspresów typu moka. Do dziś zastanawiam się, czy był mi potrzebny aż taki „kombajn” jaki zakupiłam, ale jedno trzeba przyznać – zmielona w domu kawa pachnie i smakuje o niebo lepiej! 🙂