Każdy pragnie zachować wspaniały smak i aromat kawy ziarnistej bądź mielonej. Zamykamy ją hermetycznie, chowamy w puszkach, słoiczkach czy też woreczkach strunowych. Nie każdy jednak wie, że kawę można przechowywać…
Metody obróbki kawy. Na czym polegają?
Metody obróbki kawy. Na czym polegają? Obróbka kawy w głównej mierze wpływa na jej smak oraz aromat. Co ciekawe, kawa z tej samej plantacji, tego samego zbioru oraz identycznej odmiany…
Mielenie kawy: jak dobrze mielić kawę?
Jak dobrze mielić kawę? Wiele osób uważa, że proces mielenia kawy zaczyna się i kończy na wsypaniu ziaren kawy do młynka ręcznego lub automatycznego. Sprawa jest jednak znacznie bardziej skomplikowana,…
Black Week (czarny tydzień), czyli coroczne święto zakupów.
Black Friday w SklepKawa.pl
Drip czy french press? O różnicy w parzeniu kawy
Obie te metody są godne uwagi. Kawa zaparzona dripem lub french pressem może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnych metod parzenia. Drip czy french press kiedyś zarezerwowane dla wtajemniczonych, dzisiaj dostępne i niedrogie zyskują rzesze zwolenników.
Kawa rozpuszczalna. Jak się ją produkuje i czy jest zdrowa?
Tytułowe pytanie zadaje sobie wiele osób. Spieszymy z odpowiedziami! Kawa rozpuszczalna ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Wokół jej właściwości, wpływu na zdrowie i procesu wytwarzania narosło bardzo wiele mitów.…
Śladem aromatycznego portugalskiego espresso
Za europejską kolebkę kawy uchodzą zazwyczaj Włochy, jednak tradycja związana z piciem i parzeniem małej czarnej równie silnie zakorzeniona jest w Portugalii. Zabieramy Was dziś na krótką wycieczkę śladem aromatycznego…
Oquendo, czyli wyborna kawa z Półwyspu Iberyjskiego
Przebojem podbija gusta i kubki smakowe miłośników najlepszej kawy. Nie tylko w słonecznej Hiszpanii, skąd pochodzi, ale też w Polsce. Mowa oczywiście o marce Oquendo, renomowanej hiszpańskiej palarni, której tradycje…
5 najpopularniejszych typów kaw. Espresso, cappuccino, latte?
Te nazwy zna każdy smakosz kawy. Każdy zapewne ma też swój ulubiony sposób serwowania i picia „małej czarnej”. Ale czym tak naprawdę różnią się od siebie najpopularniejsze typy kaw? Wyjaśniamy.
Dolce Gusto, czyli kapsułkowy zawrót głowy
To jeden z najpopularniejszych na świecie systemów kapsułkowego parzenia kawy. Jak powstaje i w czym tkwi tajemnica jego sukcesu? Wprowadzenie na rynek niewielkich kapsułek z odpowiednio przygotowaną, zmieloną i sprasowaną…