kawa Jamaica Blue Mountain

Jamaica Blue Mountain – górska królowa kaw

Co sprawia, że ziarna kawy uprawiane na niewielkiej karaibskiej wyspie uznawane są powszechnie za najlepsze na świecie? A ich popularność wciąż rośnie mimo ich niemałej ceny? Tajemnica kawy Jamaica Blue Mountain, bo o niej mowa, tkwi oczywiście w doskonałym smaku. Smaku którego nie da się pomylić z żadnym innym gatunkiem. Jest on wynikiem idealnych wręcz …

Domowa lemoniada – prosta recepta na upały

Domowa lemoniada, czyli połączenie wody, lodu oraz kwaskowatego smaku cytryny to jeden z najbardziej popularnych i skutecznych sposobów na szybkie ugaszenie pragnienia. Poza wyśmienitym i prawdziwie orzeźwiającym smakiem, lemoniada zapewnia także prawdziwy zastrzyk witaminy C i naturalnej energii, a także stymuluje mózg, wspomaga trawienie oraz poprawia kondycję skóry. Kolejną zaletą tego ożywczego napoju jest łatwość …

Kawa a dieta

Kaloryczność kawy. Wróg czy przyjaciel diety?

Czy kawa to dobry kompan diety odchudzającej? Czy kaloryczność kawy jest nam straszna? Te pytania często zadają sobie osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kalorii. Jednocześnie nie wyobrażają sobie poranka bez aromatycznego, ciemnobrązowego naparu. Pora zatem rozprawić się z mitami dotyczącymi kaloryczności kawy. Rozwiejemy również wszelkie wątpliwości dotyczące jej przydatności w diecie odchudzającej. Kawa kawie …

Pas kawowy, czyli gdzie uprawia się kawowce

Kawa od dekad pełni rolę używki, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, zostawiając konkurencję daleko w tyle. Handel nią stanowi ponadto bardzo ważny element globalnego rynku, na którym większą wartość osiąga jedynie ropa naftowa. Znakomite palarnie kaw znaleźć można w najdalszych zakątkach Ziemi. Pas kawowy i znajdujące się w nim uprawy najpopularniejszych jej …

Kawy Speciality - Diemme Gli Speciali Ethiopia Yirgacheffe

Kawy Speciality – ziarna najwyższej jakości

Kawy Speciality – skąd pochodzą? Termin „Kawy Speciality” został po raz pierwszy użyty w branży kawowej w połowie lat 70. XX wieku, służąc jako określenie zarezerwowane dla kompozycji stworzonych z wysokiej jakości ziaren gatunku Arabica uprawianych w określonym mikroklimacie. Z czasem jednak wytyczne stosowania tego terminu zostały sprecyzowane przez amerykańską organizację SCAA (Speciality Coffee Association …

Kawa niskodrażniąca - bezpieczne rozwiązanie dla wrażliwego żołądka

Kawa niskodrażniąca – bezpieczne rozwiązanie dla wrażliwego żołądka

Kawa niskodrażniąca Napar z owoców kawowca słynie z doskonałego smaku i wyjątkowego aromatu, które dla ogromnej ilości osób na całym świecie stanowią nieodzowny element każdego poranka. Poza wyśmienitymi walorami smakowymi kawa zapewnia bowiem naturalny zastrzyk energii. Wpływa także na poprawę funkcjonowania szerokiego grona narządów – od serca, przez wątrobę, po układ trawienny czy krwionośny. Niestety …

Aeropress jako alternatywna metoda parzenia

Aeropress. Na pierwszy rzut oka design tego urządzenia raczej nie kojarzy się z parzeniem kawy –plastikowy cylinder, tłok i lejek przypominać mogą sprzęt czyszczący lub medyczny. A jednak! Aeropress, bo o nim mowa, to obecnie jedno z najczęściej wybieranych przez miłośników kawy narzędzi, stanowiących świetną alternatywę dla ekspresów ciśnieniowych. Co ciekawe, jego historia nie jest …