Parzenie kawy metodą drip
Artykuły,Ciekawostki,Kawa,Porady,Wszystkie

Parzenie kawy metodą drip. Jaką rolę pełni w niej dripper do kawy?

Kawę można pić, ale kawą można się również delektować. Samo picie kawy nie stawia wielu wymagań. Gotujesz wodę, zalewasz kawę, pijesz – możesz iść do pracy. Delektowanie się kawą zmienia to proste zalewanie w prawdziwy rytuał parzenia, a picie w rozkoszowanie się smakiem. I, co najważniejsze, delektowanie się kawą również nie stawia przed Tobą wielu wymagań. Wystarczy dobra kawa, dobra woda i dobry drip. Czym jest ten drip?

Drip do kawy i młynek ręczny

Parzenie kawy metodą drip. Na czym polega i co jest potrzebne do jej zastosowania?

Parzenie kawy metodą „drip” (od angielskiego słowa dripping – skapywanie) jest jedną z popularniejszych technik przygotowywania kawy w sposób prosty, a jednocześnie niezwykle profesjonalny. Polega ona na przepuszczaniu gorącej wody przez odpowiednio dobraną porcję zmielonej kawę znajdującej się w specjalnym filtrze. Kawa zalewana jest wodą powoli, małymi partiami, co ułatwia ekstrakcję wszystkiego, co w niej najlepsze. Następnie, już w postaci płynnej, kawa przesącza się przez specjalny filtr, kropla po kropli, osiągając postać tego idealnego naparu pełnego smaku i aromatu. W rozbiciu na kolejne kroki cały rytuał parzenia kawy metodą drip wygląda następująco:

  1. Umieszczenie filtra w zaparzaczu typu drip – najlepsze filtry do dripa nie są zrobione ze zwykłego papieru, ale wykonywane z miazgi drzewnej i bawełnianej.
  2. Nawilżenie filtra – wlej trochę gorącej wody, aby zwilżyć filtr, co pozwoli Ci usunąć ewentualny papierowy posmak i podgrzać ceramiczny dripper do kawy.
  3. Dodanie kawy – kawa powinna być świeżo i naprawdę równomiernie zmielona, a do tego zawsze w starannie dobranej, odpowiadającej Ci proporcji.
  4. Zalewanie wodą – kawę zalewaj powoli, w kilku partiach, starając się równomiernie zwilżyć całą jej porcję.
  5. Parzenie – po zalaniu każdą kolejną porcją wody, poczekaj, aż kawa spłynie do dzbanka.

Całościowy czas parzenia różnić się będzie w zależności od Twoich preferencji, zazwyczaj jest to od 2 do 4 minut.

A czego potrzebujesz do parzenia kawy metodą drip? Oprócz świeżo zmielonej kawy o odpowiednim stopniu zmielenia (ma być średnio-zagęszczona), dobrej wody i filtra do kawy, potrzebujesz koniecznie tzw. dripa (drippa) lub drippera. Co to jest drip?

zaparzenie kawy w dripie

Czym jest dripper do parzenia kawy i jaki efekt można dzięki niemu osiągnąć?

Jednym z kluczowych elementów metody drip jest sam drip lub dripper do kawy, czyli specjalny zaparzacz przelewowy – naczynie pełniące rolę pojemnika na filtr i umożliwiające kontrolowane parzenie kawy. Dripper do kawy najczęściej jest dripperem ceramicznym, często wykonanym z dużą starannością, w końcu dla wielu jest naczyniem niemalże rytualnym. Oprócz ceramicznych, możesz również znaleźć drippery ze szkła, metalu lub plastiku. Cechą charakterystyczną takiego dripa są specjalnie zaprojektowane otwory lub rowki umożliwiające przepływ wody przez kawę. Naczynia te dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, a każdy z nich może inaczej wpływać na sposób parzenia i smak kawy.

A dlaczego warto zdecydować się na „kawę z dripa”? Metoda drip jest łatwym sposobem na przygotowanie kawy o dobrze wyeksponowanym smaku i delikatnym aromacie. Zyskała sobie sporą popularność w wielu domach i kawiarniach ze względu na swoją prostotę i możliwość kontrolowania smaku kawy poprzez dostosowanie proporcji kawy, wody, a także czasu parzenia. Ściekający z dripa napar jest czysty i klarowny, a gdy osiągniesz już odpowiednią wprawę w jego przygotowaniu, będzie też zawsze idealnie odpowiadającym Twoim gustom. Jeśli cenisz sobie wysublimowany smak kawy, a jednocześnie chcesz zachować tradycyjność metody jej przygotowania, kawa z dripa powinna być Twoim pierwszym wyborem.

zaserwowana kawa z dripa i gofry

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *