zestaw kaw excelsior
Artykuły,Kawa

Historia kawy Excelsior – perfekcyjna równowaga aromatu i smaku

W 1966 roku handel detaliczny kawą stawiał pierwsze kroki na terenie Włoch. Niemniej jednak ludzie nadal woleli zaopatrywać się w kawę niepakowaną dostępną na małych targowiskach spożywczych bądź też bezpośrednio w palarniach kawy. W tym właśnie czasie Dario Trucco wraz z dwoma partnerami otwiera własną palarnię kawy Caffè Tiemme w Verzuolo.

Historia kawy – palarnia Caffè Excelsior

Dario otwierając palarnię Caffè Tiemme, pragnął oferować produkt najwyższej jakości, dostarczany na bazie najlepszych surowców i oparty o kunszt palenia kawy z wykorzystaniem łańcucha dostaw zdolnego, w krótkim czasie dostarczyć świeżo paloną kawę nawet w bardzo odległe miejsca.

Palarnia kawy nabierała rozpędu, z tego względu Dario Trucco nabył udziały pozostałych wspólników zajmujących się produkcją i dystrybucją kawy Tiemme i stał się jedynym właścicielem firmy, która od tej pory nosiła nową nazwę: Trucco Dario&C. snc.

historia kawy excelsior

W 1990 roku Dario Trucco tworzy znaną i prestiżową markę Caffè Excelsior. Robi to poprzez połączenie swojego doświadczenia i jakości wytwarzanej kawy z duchem przedsiębiorczości. Innymi słowy całe swoje doświadczenie i dorobek życiowy, Dario przekuwa w słynną na cały świat markę. Jego działanie można porównać do tego, jak mieszanka kawy, która osiąga idealną równowagę, staje się wyjątkowa.

Dalsza historia kawy prowadzi do roku 1995, kiedy to palarnia kawy zostaje przeniesiona do Busca. Zmiana ta przyniosła większy lokal oraz wprowadziła powiew świeżości, ponieważ do firmy dołączyła pierworodna właściciela – Roberta.

Poprzez pojawienie się Internetu zmieniał się sposób dystrybucji kawy, przez co w latach 2000-2002 wzrosła liczba klientów, a także asortyment produktów.

W dzisiejszych czasach kawa Excelsior stała się nieodzowną przyjemnością dla włoskich i międzynarodowych miłośników kawy. To symbol piemonckiego kunsztu i czysta esencja marki wprost z Włoch!

kawa caffe excelsior

Popularne odmiany kawy Caffè Excelsior

Na rynku światowym, jak również i polskim dostępne są różnorodne odmiany kawy z palarni Caffè Excelsior. Do najpopularniejszych odmian można zaliczyć takie jak: Excelsior Panama, Excelsior Gusto Italiano Espresso, czy Excelsior Rubin. Co tak naprawdę je wyróżnia i dlaczego każdy pragnie skosztować choć raz wspaniałego naparu, jaki powstaje na bazie kaw Caffè Excelsior? W odpowiedzi na to pytanie powinna pomóc nam charakterystyka powyższych odmian kaw.

Czytaj również: Lavazza – ulubiona kawa Włochów i nie tylko

historia kawy excelsior caffe 1kg
historia kawy excelsior caffe gold
historia kawy excelsior caffe panama

Excelsior Panama – to wyrafinowana mieszanka 10 najlepszych odmian ziaren kawy z gatunku Arabica (100%). Wśród nich większość to ziarna pochodzące z Panamy. Odmiana Gesha uprawiana jest na plantacjach, znajdujących na wyżynach miasta Boquete. Wyróżnia ją intensywny kwiatowy aromat. Kawa Excelsior Panama posiada aromatyczny bukiet, w którym odnaleźć można nuty dojrzałych owoców i czekolady. Ta doskonała kawa dedykowana jest wszystkim koneserom kawowych trunków.

Excelsior Gusto Italiano Espresso – mieszanka ziaren kawy z gatunku Arabica (100%) ze Środkowej Ameryki oraz wyżynnych terenów Wschodniej Afryki. Składa się z 9 odmian ziaren, wybranych z plantacji na całym świecie. Kawa ta wyróżnia się intensywnym aromatem i mocnym smakiem o wyraźnie wyczuwalnej nucie czekolady. Poprzez drobne mielenie, kawa Excelsior Gusto Italiano Espresso nadaje się przede wszystkim do parzenia w ekspresach ciśnieniowych.

Excelsior Rubin – kawa stworzona dla prawdziwych koneserów włoskiego espresso. Powstała z umiejętnego połączenia najlepszych ziaren Arabica (40%) ze specjalnie dobranymi odmianami Robusty. Tradycyjne palenie uwalnia z niej mocny aromat i bogaty bukiet, dlatego Excelsior Rubin jest idealna zarówno w formie espresso, jak i latte.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *