Te nazwy zna każdy smakosz kawy. Każdy zapewne ma też swój ulubiony sposób serwowania i picia „małej czarnej”. Ale czym tak naprawdę różni się od siebie 5 najpopularniejszych typów kaw? Wyjaśniamy.
Espresso z włoskim rodowodem
Ojczyzną najpopularniejszego kawowego specjału są oczywiście Włochy. Espresso swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu „espressivo”, czyli określeniu „wyrazisty”. I trzeba przyznać, że świetnie oddaje ono charakter tej kawy. Espresso to 25-35 ml bardzo aromatycznego naparu. Jego nieodłącznym składnikiem są świeżo mielone ziarna i odpowiednie ciśnienie, dzięki któremu woda optymalnie przepływa przez drobinki kawy. Espresso podaje się w niewielkich, najlepiej podgrzanych, filiżankach. Zgodnie ze sztuką – w towarzystwie szklanki niegazowanej wody. Co ważnie, łyk wody należy wypić przed sięgnięciem po kawę, a nie przed. Dzięki temu nasze kubki smakowe zostaną „przepłukane” i będą gotowe by w pełni przyjąć aromat kawy.
Ristretto, czyli wyższy poziom espresso
Na bazie włoskiego espresso powstało wiele wariacji uwzględniających rozmaite dodatki. Ristretto jest pewnym wyjątkiem od tej reguły. To jeszcze bardziej wyrazisty, jeszcze bardziej skoncentrowany napar. Przygotowuje się go z użyciem minimalnej ilości wody. Jeśli dla espresso norma to 25-35 ml, do przygotowania ristretto wystarczy połowa, czyli ok. 15 ml. Esencja smaku w każdej kropelce.
Lungo, czyli przyjemność która trwa dłużej
Wśród klasycznych typów kaw nie może zabraknąć lungo. To odpowiednik czarnej kawy pitej nie w filiżance, a w kubku. Większej, z dodatkiem nawet 170 ml wody. Tak serwowany napar jest mniej aromatyczny niż klasyczne espresso, co może być atutem dla miłośników bardziej subtelnych akcentów. Zazwyczaj zawiera też więcej kofeiny, ze względu na dłuższy czas parzenia.
Cappuccino, czyli kawa z mlekiem po włosku
Kawa z dodatkiem mleka to temat na odrębny wpis i z pewnością nie jeden. Jednym w najpopularniejszych jej wcieleń jest cappuccino. Podobnie jak w przypadku espresso za ojczyznę tego typu kawy uznaje się Włochy, gdzie zwyczajowo cappuccino pija się w porze śniadaniowej. Sekretem tego prawdziwie włoskiego specjału jest aromatyczne espresso połączone z perfekcyjnie spienionym mlekiem w proporcjach 25 ml kawy do 125 ml mleka.
Caffe latte, czyli krok dalej niż cappuccino
Okoliczności powstania przepisu na caffe latte nie są do końca jasne, ale śmiało można podejrzewać, że recepturę wymyślił ktoś, komu nie wystarczała jedna filiżanka cappuccino. Bo latte to „przedłużenie” włoskiej śniadaniowej kawy. Jej podstawowym składnikiem jest oczywiście esencjonalne espresso. Podwójne w odróżnieniu od cappuccino. W odróżnieniu od cappuccino z mlekiem delikatniej spienionym. W proporcji ¼ kawy, ¾ mleka.