Kto jeszcze nie próbował, ten szybko powinien nadrobić zaległości. Kawa ziarnista z dodatkiem aromatycznych syropów to doskonały sposób, aby ulubioną małą czarną odkryć na nowo i eksperymentować z nietypowymi kombinacjami. Jak na przykład kawa z dodatkiem popcornu!
Syropy Monin to uznana francuska marka, która oferuje bardzo szeroki wybór wysokiej jakości syropów do kawy i nie tylko. To produkty stworzone z pasją i ze znakomitym smakiem. W połączeniu z ulubioną kawą i dodatkami pozwalają osiągnąć oszałamiający efekt. Takich eksperymentów nie warto się bać – a wręcz trzeba ich spróbować. Podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na kawy smakowe!
KAWA POPCORN – w sam raz na wieczorny seans filmowy!
SKŁADNIKI: Kawa ziarnista Melitta BellaCrema LaCrema, syrop Monin Popcorn, mleko, pisak Monin LatteArt o smaku karmelowym, prażony popcorn.
- Na dno szklanki o pojemności około 300 ml wlej około 20 ml syropu Monin popcorn.
- Następnie wlej 200 ml spienionego mleka.
- Kolejno dodaj 30 ml kawy Melitta BellaCrema LaCrema.
- Wierzch kawy udekoruj prażonym popcornem.
- Całość wykończ karmelową polewą Monin.
Gotowe! Teraz możesz się cieszyć niezwykle nowoczesnym i oryginalnym smakiem. Kawa POPCORN to obietnica dobrej zabawy z amerykańskim stylu!
KAWA PO SZWARDZWALDZKU – kobieca i otulająca, w sam raz na spotkanie z przyjaciółką.
SKŁADNIKI: Kawa ziarnista Melitta CafeBar Crema Intense, syrop Monin Black Forest , mleko, ciemna lub mleczna czekolada.
- Na dno szklanki o pojemności około 300 ml wlej około 20 ml syropu Monin Black Forest.
- Następnie wlej 150 ml spienionego mleka.
- Kolejno dodaj około 100 ml kawy Melitta CafeBar Crema Intense.
- Całość wykończ tartą czekoladą, taką, jaką lubisz ciemną lub mleczną.
Gotowe! Teraz możesz delektować się kawą o delikatnym posmaku wiśni i aromacie amaretto. Kawa PO SZWARDZWALDZKU to rozkosz dla podniebienia!
ICE COFFEE MAURITIUS – egzotyczna propozycja dla wymagających!
SKŁADNIKI: kawa ziarnista Lucaffe Mamma Lucia, syrop Monin Muscovado , mleko bez laktozy, lód, plaster suszonej lub świeżej pomarańczy.
- Szklankę o pojemności około 300 ml napełnij kostkami lodu aż po brzeg.
- Następnie wlej 10 ml syropu Monin Muscovado.
- Kolejno wlej około 100 ml mleka bez laktozy, tyle, aby na końcu móc dodać…
- Od 30 do 50 ml espresso przygotowanego na bazie kawy ziarnistej Lucaffe Mamma Lucia.
- Na koniec dodaj plaster suszonej lub pół plastra świeżej pomarańczy
Gotowe! Mocna i energetyczna propozycja na letnie popołudnie dla osób dbających o linię. Delikatna goryczka kawy muśnięta słodyczą Muscovado. Lekka a jednocześnie wyrazista.
STRONG&SPICY – o odczuciach w tej właśnie kolejności!
SKŁADNIKI: kawa ziarnista Oquendo, syrop Monin Spicy Mango, chilli
- Na dno filiżanki do Espresso wlej około 5 ml syropu Monin Spicy Mango.
- Wlej 30 ml espresso przygotowanego na bazie ziarnistej kawy Oquendo.
- Całość wzmocnij chilli w takiej postaci, jaką masz w domu. W płatkach, w proszku lub nitki. Wystarczy odrobina.
Gotowe! Prosty a jednocześnie nowatorski sposób na pobudzenie. W pierwszej chwili poczujesz przyjemny aromat mango w połączeniu z mocą espresso oraz wyraźny ostry smak, który jednocześnie nie zabiera smaku wyjątkowej kawie. Wystarczy jedna filiżanka, aby poczuć w sobie moc!
LAWENDOWE ORZEŹWIENIE – niecodzienne połączenie dające boskie orzeźwienie.
SKŁADNIKI: kawa ziarnista Caffe Diemme, syrop Monin Lawenda, tonik lub woda mocno gazowana, lód.
- Pucharek lub lampkę o pojemności około 250 ml napełnij kostkami lodu.
- Kolejno wlej 20 ml syropu Monin Lawenda.
- Dolej około 50 ml przestudzonej kawy ziarnistej Cafe Diemme zaparzonej w ekspresie lub French Pressie.
- Następnie uzupełnij tonikiem lub jeśli wolisz bardziej wytrawne propozycje, wykorzystaj wodę gazowaną.
Gotowe! To delikatna kawa na zimno z mocnym, kwiatowym akcentem. Orzeźwia jak poranek w czarodziejskim ogrodzie.