Kawy Speciality - Diemme Gli Speciali Ethiopia Yirgacheffe
Artykuły,Kawa,Wszystkie

Kawy Speciality – ziarna najwyższej jakości

Kawy Speciality – skąd pochodzą?

Termin „Kawy Speciality” został po raz pierwszy użyty w branży kawowej w połowie lat 70. XX wieku, służąc jako określenie zarezerwowane dla kompozycji stworzonych z wysokiej jakości ziaren gatunku Arabica uprawianych w określonym mikroklimacie. Z czasem jednak wytyczne stosowania tego terminu zostały sprecyzowane przez amerykańską organizację SCAA (Speciality Coffee Association of America). Zrzesza ona plantatorów, palarnie oraz pośredników z ponad 40 krajów. Zgodnie z ich ustaleniami, aby dana mieszanka mogła tytułować się mianem specjalistycznej, powinna osiągnąć co najmniej 80 punktów w 100 stopniowej skali oceny jakości smaku i aromatu, dokonywanej przez certyfikowanych degustatorów. Warto dodać, że ocenie poddawane są najpierw surowe ziarna – jeśli posiadają one zbyt wiele defektów, automatycznie dyskwalifikuje je to z dalszych testów. Sposób ten gwarantuje wyselekcjonowanie naprawdę najlepszej jakości mieszanek.

Kawy Speciality - Diemme Gli Speciali

Pochodzenie ma znaczenie

Uzyskanie odpowiednio wysokiej oceny nie jest jednak możliwe bez zastosowania szeregu ścisłych dyrektyw w całym procesie uprawy kawowców, a także zbiorów ziaren i ich przetwarzania. Kawy Speciality, jak choćby produkty linii Diemme Gli Speciali, pochodzą przede wszystkim z Brazylii, Etiopii, Indonezji oraz Kolumbii, ale plantacje zajmujące się ich uprawą znaleźć można praktycznie na całym terytorium zaliczanym do tzw. pasa kawowego. Kluczowe znaczenie dla jakości kawy mają czynniki takie jak usytuowanie upraw nad poziomem morza, nasłonecznienie i wilgotność powietrza. Kluczowa jest oczywiście jakość gleb, w jakich rosną krzewy kawowca. Wszystkie te elementy mają znaczenie dla ostatecznego bukietu danej kompozycji. Tworzą także szeroki wachlarz nut aromatycznych, których nie znajdziemy w standardowych mieszankach. Ze względu na tak istotne znaczenie wszelkich niuansów, kawy segmentu speciality wypalane są zazwyczaj łagodniej. Przeznaczone są do przygotowywania metodami alternatywnymi, takimi jak drip czy aeropress.

Kawa Diemme Gli Speciali Guatemala

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *