Kawa niskodrażniąca - bezpieczne rozwiązanie dla wrażliwego żołądka
Artykuły,Kawa,Porady,Wszystkie

Kawa niskodrażniąca – bezpieczne rozwiązanie dla wrażliwego żołądka

Kawa niskodrażniąca

Napar z owoców kawowca słynie z doskonałego smaku i wyjątkowego aromatu, które dla ogromnej ilości osób na całym świecie stanowią nieodzowny element każdego poranka. Poza wyśmienitymi walorami smakowymi kawa zapewnia bowiem naturalny zastrzyk energii. Wpływa także na poprawę funkcjonowania szerokiego grona narządów – od serca, przez wątrobę, po układ trawienny czy krwionośny. Niestety w nielicznych przypadkach mieszanki kawowe mogą wywoływać także efekty niepożądane, takie jak zgaga lub różnego rodzaju problemy żołądkowe. Spowodowane jest to nadwrażliwością na zawarte w ziarnach kawowca kwasy, które w dużej mierze decydują o charakterystycznym smaku kawy. Zdaniem naukowców ta wzmożona wrażliwość na substancje zakwaszające występuje aż u ok. 20% populacji. Czy osoby te zmuszone są zatem całkowicie wyeliminować kawę ze swojego jadłospisu?

Latte art, IDEE Caffe Crema

Wyjątkowy proces obróbki ziaren

Na szczęście lata doświadczeń przyniosły rozwiązanie, które pozwala cieszyć się aromatyczną kawą także wówczas, gdy nasz żołądek należy do wyjątkowo delikatnych. Specjalna obróbka ziaren pozwala bowiem usunąć z ziaren problematyczne kwasy, nie wpływając jednak na obniżenie ich wartości smakowych czy aromatycznych. Ściślej mówiąc, kawa niskodrażniąca powstaje poprzez odpowiednie wykorzystanie właściwości wody, dzięki czemu jest to metoda całkowicie naturalna i bezpieczna dla zdrowia. Poza zastosowaniem pary wodnej pod ciśnieniem w procesie produkcji, a przez to znikomą zawartością drażniących substancji, kawy takie nie różnią się niczym od innych mieszanek i bez problemów mogą być parzone w ekspresach kolbowych, automatycznych czy kawiarkach.

Warto jednak pamiętać, że niekorzystny wpływ na żołądek może mieć także kawa spożywana na czczo. Złe samopoczucie po wypiciu filiżanki „małej czarnej” niekoniecznie musi świadczyć o nadwrażliwości na zawarte w ziarnach substancje zakwaszające. Może być to także wynik reakcji alergicznej na kofeinę lub na przykład laktozę, jeśli spożywamy kawę z dodatkiem mleka. W takich przypadkach z pomocą przyjść może kawa bezkofeinowa lub specjalne produkty mleczne pozbawione laktozy. Przede wszystkim jednak warto zaczerpnąć pomocy dietetyka, który dokładnie ustali źródło problemów.

Możesz również polubić…