Kawa Oquendo
Artykuły,Ciekawostki,Kawa

Oquendo, czyli wyborna kawa z Półwyspu Iberyjskiego

Przebojem podbija gusta i kubki smakowe miłośników najlepszej kawy. Nie tylko w słonecznej Hiszpanii, skąd pochodzi, ale też w Polsce. Mowa oczywiście o marce Oquendo, renomowanej hiszpańskiej palarni, której tradycje sięgają połowy lat 80. ubiegłego wieku.

Pierwsza samodzielnie skomponowana i wypalona porcja kawy Oquendo powstała w 1986 r. w sercu hiszpańskiej Asturii. Był to początek wspaniałej, pełnej smaku podróży, która trwa do dziś. Marka Oquendo stała się synonimem jakości, rzemieślniczej dokładności i doskonałej kawy. Wszystko dzięki filozofii, która przez lata pozostała niezmienna. Chodzi o niezwykłą dbałość na każdym etapie produkcji kawy – od doboru ziaren po przygotowanie naparu.

Ścisła kontrola jakości

Ziarna pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych plantacji, co potwierdzają odpowiednie certyfikaty i świadectwa. Przechodzą drobiazgową kontrolę jakości, badane są ich parametry mikrobiologiczne, sprawdzany jest ich kolor, smak i kształt. Tylko te, które przejdą ścisłą kontrolę, stają się bazą do komponowania blendów Oquendo. Zanim kompozycja trafi do sprzedaży, doświadczeni bariści dobierają odpowiedni stopień prażenia, eksperymentują z intensywnością mielenia ziaren, aby dostosować gotową mieszankę do wybranego sposobu parzenia. Gotowa kompozycja zamykana jest w opakowaniach z przyjaznych środowisku materiałów, które gwarantują jednocześnie zachowanie doskonałego aromatu i mocy kawy.

Kawa ziarnista Oquendo. Którą wybrać?

W szerokiej ofercie kaw Oquendo szczególnie warto zwrócić uwagę na mieszanki ziarniste. Skomponowane tak, aby w trakcie przygotowania w ekspresach automatycznych wydobyć pełnię ich bogatego smaku. Podstawą kompozycji jest oczywiście wysokiej jakości Arabica. Na szczególną uwagę zasługuje linia BIO – mieszanek zawierających wyłącznie ziarna pochodzące z najlepszych, ekologicznych, rzemieślniczych plantacji. Kawa dojrzewa tam w naturalnych warunkach, uprawa nie jest wspierana przez sztuczne nawozy czy pestycydy.

Kawy ziarniste Oquendo dostępne w SklepKawa.pl znajdziesz tu.

hiszpańskia kawa Oquendo BIO

Kawa mielona Oquendo. Aromat perfekcyjnie zachowany

Najlepszym nośnikiem smaku kawy są pełne ziarna. Zmielone z uprzedzeniem zazwyczaj tracą lub zmieniają swój aromat. Po przygotowaniu i zaparzeniu smakują nieco inaczej niż ich ziarnisty odpowiednik. Ta ogólna zasada nie dotyczy jednak kaw Oquendo. Skrupulatny proces ich przetworzenia, dobór odpowiedniego stopnia mielenia i wypalania, a następnie przechowania – pozwolił pogodzić ogień z wodą. Osiągnąć optymalny sposób dostarczania smakoszom kawy mielonych kompozycji, które śmiało mogą konkurować z ziarnistymi odpowiednikami.

Kawy mielone Oquendo dostępne w SklepKawa.pl znajdziesz tu.

Kawy z Półwyspu Iberyjskiego - Oquendo

Kawa w kapsułkach Oquendo. Szybko może znaczyć dobrze

Systemy kapsułkowe to jeden z najpopularniejszych i najwygodniejszych sposobów przygotowania ulubionej, pełnej smaku kawy. Zwolennikom tej metody parzenia Oquendo także ma wiele do zaoferowania. To kapsułki kompatybilne z ciśnieniowymi ekspresami Dolce Gusto. W zależności od wybranego blendu wśród propozycji znajdziemy kompozycje 100% Arabica lub charakterne mieszanki z dodatkiem wysokiej jakości Robusty.

Kapsułki Oquendo Dolce Gusto dostępne w SklepKawa.pl znajdziesz tu.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *