Yerba mate – Superfood z Ameryki Południowej. Jak ją parzyć?

Jeden z najbardziej charakterystycznych widoków kojarzących się z Ameryką Południową, to upalne i gwarne uliczki oraz ludzie niespiesznie popijający yerba mate z pękatych naczyń ze słomką. Zwyczaj picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego staje się coraz bardziej popularny także u nas. Jak pić i parzyć yerba mate? Podpowiadamy!

Yerba mate to odpowiednio przygotowany susz z ostrokrzewu paragwajskiego. Brzmi prosto, ale sprawa jest nieco bardziej zawiła. Ostrokrzew paragwajski to piękne, wiecznie zielone, bardzo wymagające drzewo. Jego uprawy spotkać można jedynie w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. Tylko tam ma odpowiednie warunki do wzrostu.

zaparzona yerba mate
Photo by Jorge Zapata by Unsplahs

Yerba mate przygotowuje się ze ścinanych z drzewa listków i łodyżek, które następnie odpowiednio się rozdrabnia i suszy. Od wieków tymi samymi rzemieślniczymi metodami, dzięki czemu susz zachowuje wszystkie swoje dobroczynne właściwości. A jest ich niemało.

Jakie są zalety yerba mate?

Ze względu na swój wiecznie zielony wygląd drzewom ostrokrzewu paragwajskiego już dawniej przypisywano niezwykłe właściwości zdrowotne. Ta intuicja okazała się słuszna. Dziś wiemy już dokładnie, jakie witaminy i mikroelementy znajdują się w naparze i jak wpływają na naszą kondycję. Są to cenne witaminy  A, B, C, E, H, minerały m.in. takie jak potas, sód, magnez, żelazo, cynk i fosfor oraz inne dobroczynne substancje (przeciwutleniacze, antyoksydanty, pobudzająca mateiną, czyli odpowiednik kofeiny). O yerba mate śmiało można więc myśleć w kategoriach superfood, czyli tzw. odżywczych bomb. Czyni to ją nie tylko zdrowym wyborem dla nas samych, ale także świetnym pomysłem na nieszablonowy prezent!

Para pijąca yerba mate
Photo by Los Muertos Crew by Pexels

Picie naparu z ostrokrzewu pobudza i poprawia koncentrację. Nie jest to gwałtowny zastrzyk energii, lecz łagodne wchodzenie na wysokie obroty. Yerba ma też właściwości oczyszczające organizm, wspierające metabolizm i odporność dzięki działaniu antybakteryjnemu i antygrzybicznemu. Poprawia ogólną kondycję, także samopoczucie psychiczne, pozwala myśleć i działać wydajnie. Nic, więc dziwnego, że w wielu krajach stała się towarzyszem codziennej diety.

zestaw yerba mate na stole
Photo by Los Muertos Crew by Pexels

Jak ją parzyć?

Pierwszy krok to wybór odpowiedniego suszu. W tym przypadku warto kierować się smakowymi preferencjami – od yerba mate w czystej postaci i bez dodatków jak Yerba Mate Pajarito Elaborada, po mieszanki z aromatycznymi dodatkami jak Yerba Mate CBSe Energia Guarana, której charakteru nadaje olejek miętowy i guarana czy Verde Mate Green Energia Guarana z guaraną, jagodami goji oraz płatkami nagietka. To tylko kilka przykładów. Wybór jest naprawdę duży i każdy znajdzie coś dla siebie, a wszystkie dostępne są w dobrej cenie i szybkiej dostawie w ofercie SklepKawa.pl.

Yerba mate parzymy w specjalnych naczyniach – matero i tykwach, które różnią się przede wszystkim kształtem. Mogą być wykonane z ceramiki lub naturalnych materiałów takich jak drewno a nawet bydlęcy róg. Ich wspólną cechą jest optymalne dla parzenia yerby utrzymywanie temperatury.

Teraz wybrany susz wystarczy zalać wodą o temperaturze 70-80 stopni, odczekać kilka chwil i już można delektować się smakiem odżywczego i pobudzającego naparu. Co ważne, po wypiciu nie wyrzucamy od razu pozostałości suszu. Śmiało można jeszcze kilkukrotnie zalać je wodą i cieszyć się kolejnymi porcjami yerba mate.

Jak pić yerba mate?

Bardzo przydatna w piciu naparu jest specjalna słomka z sitkiem, czyli bombilla. Dzięki niej drobinki suszu pozostają w naczyniu i nie przeszkadzają w delektowaniu się smakiem naparu. To obowiązkowa część ekwipunku każdego miłośnika yerba mate.

bombilla do yerba mate
Photo by Artur Solarz from Unsplash

Matero, tykwy oraz bombille również dostępne są w ofercie SklepKawa.pl

Jeszcze nie oceniono.

Oceń wpis

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked *