Każdy pragnie zachować wspaniały smak i aromat kawy ziarnistej bądź mielonej. Zamykamy ją hermetycznie, chowamy w puszkach, słoiczkach czy też woreczkach strunowych. Nie każdy jednak wie, że kawę można przechowywać także w zamrażarce. Czy jednak ta metoda jest najlepsza do przechowywania kawy? Czy poprzez zamrożenie, kawa nie straci swoich właściwości? Warto bliżej przyjrzeć się tej metodzie przetrzymywania kawy.
Czy kawę można mrozić?
Często zdarza się, że zakupimy większą ilość kawy, bo była promocja na ulubioną markę i nie mogliśmy się oprzeć przed dokonaniem zakupu. Niestety, kawa wietrzeje i traci swój smak, przez co wymaga odpowiednich warunków do długotrwałego magazynowania. Jak powszechnie wiadomo, w celu długiego przechowywania produktów, należy je zamrozić. Jednak, czy ta metoda jest również skuteczna w przypadku kawy.
Należy pamiętać, że ziarna kawy nie lubią wilgoci, światła, ciepła i powietrza. A więc na pierwszy rzut oka, zamrażanie kawy w zamrażarce nie wydaje się złym pomysłem. Niemniej jednak, w zamrażarce magazynujemy także inne produkty jak mięso, warzywa bądź też owoce, które wydzielają przeróżne zapachy. Mogą być one wchłonięte przez kawę, przez co ta zmieni swój smak i aromat. Co więcej, ziarna kawy mogą wchłaniać wilgoć z zamrażalnika podczas częstego wyciągania i wkładania. Kontakt z wilgocią niestety pogorszy w znacznym stopniu smak kawy. Z tego względu należy mrozić kawę ostrożnie, zachowując odpowiednie zalecenia.
Czy kawa zamarza?
Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że zmiana temperatury przechowywania kawy z pokojowej około 20°C na tę panującą w zamrażalniku, czyli około -18°C, bez zmiany pozostałych parametrów sprawia, że spowalniamy 12-krotnie uwalnianie się CO2. Gra jest więc warta świeczki, ponieważ kawa zamarza, zachowując swoją świeżość. Jednak należy dostosować się do kilku prostych zasad. Pamiętajmy również o tym, że jeżeli zakupimy świeżą kawę, którą spożytkować możemy w tydzień lub dwa, to nie warto jej mrozić.
W czym najlepiej przechowywać kawę i jak ją mrozić?
Aby zamrozić kawę, musimy najpierw przygotować ją w odpowiedni sposób. Jak to zrobić o tym poniżej.
- Jeżeli zakupiliśmy kilka niewielkich opakowań kawy, weźmy np.: 250 g, to najlepiej całe opakowania włożyć do woreczków foliowych i zastosować pakowarkę do próżniowego opakowywania żywności. W ten prosty sposób zminimalizujemy wpływ tlenu oraz wilgoci. Natomiast niska temperatura w zamrażalce pozwoli nam wydłużyć przydatność kawy do spożycia. Naszą kawę powinniśmy ułożyć w tyle szuflady, do której rzadko zaglądamy. W celu spożycia kawy należy wyciągnąć paczuszkę z kawą i odłożyć na noc, aby sama doszła do temperatury pokojowej, następnie wycieramy do sucha foliowy worek i wyciągamy z niego torebkę świeżej kawy.
- Jeśli nie posiadamy w domu pakowarki próżniowej, to powinniśmy opróżnić oryginalne opakowanie kawy z powietrza. Nie będzie to trudne, ponieważ wiele kaw posiada zaworek. Po wypchnięciu powietrza z torebki zaklejamy zaworek solidną taśmą klejącą. Wkładamy torebkę do woreczka foliowego i umieszczamy w zamrażarce. Rozmarzanie następuje podobnie jak w punkcie pierwszym.
- Często zdarza się, że kawa mrożona jest już po otwarciu. W tym wypadku sięgamy po nią częściej w celu pobrania pewnej dozy kawy i ponownego zamrożenia pozostałych ziaren. Jest to możliwe, jednak należy pamiętać, aby wyjmowanie kawy nie trwało dłużej niż kilka sekund. Co więcej, pozostałe ziarna muszą być ponownie pozbawione powietrza poprzez zwinięcie torebki lub jej dociśnięcie. Pobraną dozę zamrożonej kawy nie musimy rozmrażać, można ją od razu wsypać do młynka i zmielić. Należy jednak pamiętać, że taki sposób mrożenia kawy nie jest optymalny, a ziarna narażone są na tlen i wilgotność, co ma wpływ na jej świeżość.
- Można również mrozić niewielkie dozy kawy w woreczkach próżniowych bądź też w małych słoiczkach. Są to wystarczające porcje na jeden wsad do ekspresu. Przez co nie musimy rozmrażać całego opakowania kawy, a jedynie potrzebną porcję.