ekspres do kawy

Ekspres do kawy – poznaj terminologię!

Czy jesteś miłośnikiem aromatycznej kawy i fascynuje Cię świat ekspresów do jej przygotowywania? Jeśli tak, to trafiłeś we właściwe miejsce! W tym artykule poznamy terminologię związaną z ekspresami do kawy, a także dowiemy się, dlaczego niektóre funkcje i elementy są kluczowe dla jakości przygotowywanej kawy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o ekstrakcji kawy, ekspresie e61,… Kontynuuj czytanie Ekspres do kawy – poznaj terminologię!

Ekspres przelewowy

Ekspres przelewowy – powracający trend lat 90.

Większość osób pamięta zapewne czasy zalewania zmielonej kawy wrzątkiem – czy to w szklance, czy filiżance. Popularna metoda parzenia kawy „po turecku”, choć prosta i niewymagająca żadnych dodatkowych urządzeń ma jednak szereg wad – gorszy smak i obecność fusów w napoju. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a nie chcesz korzystać z jej rozpuszczalnej wersji, idealnym rozwiązaniem… Kontynuuj czytanie Ekspres przelewowy – powracający trend lat 90.

Jak mielić kawę.

Mielenie kawy: jak dobrze mielić kawę?

Jak dobrze mielić kawę? Wiele osób uważa, że proces mielenia kawy zaczyna się i kończy na wsypaniu ziaren kawy do młynka ręcznego lub automatycznego. Sprawa jest jednak znacznie bardziej skomplikowana, niż wydaje się na pierwszy rzut oka. A wszystkiemu winny jest sposób parzenia kawy, ponieważ zależy od niego grubość zmielenia ziaren. Jak więc prawidłowo mielić… Kontynuuj czytanie Mielenie kawy: jak dobrze mielić kawę?

parzenie kawy

Drip czy french press? O różnicy w parzeniu kawy

Obie te metody są godne uwagi. Kawa zaparzona dripem lub french pressem może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnych metod parzenia. Drip czy french press kiedyś zarezerwowane dla wtajemniczonych, dzisiaj dostępne i niedrogie zyskują rzesze zwolenników. Kontynuuj czytanie Drip czy french press? O różnicy w parzeniu kawy

Kawa w kroplówce, czyli wszystko co musicie wiedzieć o dripie

Drip coffe coraz śmielej wkracza na kawowe salony i do naszych domów. Ta alternatywna metoda przygotowania espresso czy małej czarnej zyskuje popularność nie tylko ze względu na zaskakujące i zachęcające efekty, ale też na prostotę samego procesu parzenia. Co to jest drip i jak zrobić w nim wspaniale aromatyczną kawę? Drip to w języku angielskim… Kontynuuj czytanie Kawa w kroplówce, czyli wszystko co musicie wiedzieć o dripie

Akcesoria baristy

Akcesoria baristy – narzędzia codziennej pracy baristy Aby dobrze wykonywać swoją pracę, barista powinien odznaczać się przede wszystkim ogromną pasją i nieustanną chęcią pogłębiania swojej wiedzy z zakresu kawy, jej przygotowywania oraz podawania. Samo przyswojenie teorii z zakresu ekstrakcji kawy stanowi oczywiście w tym zawodzie podstawę. Umiejętne parzenie najlepszej jakości naparu oraz umiejętne go serwowanie… Kontynuuj czytanie Akcesoria baristy