Kawy Speciality - Diemme Gli Speciali Ethiopia Yirgacheffe

Kawy Speciality – ziarna najwyższej jakości

Kawy Speciality – skąd pochodzą? Termin „Kawy Speciality” został po raz pierwszy użyty w branży kawowej w połowie lat 70. XX wieku, służąc jako określenie zarezerwowane dla kompozycji stworzonych z wysokiej jakości ziaren gatunku Arabica uprawianych w określonym mikroklimacie. Z czasem jednak wytyczne stosowania tego terminu zostały sprecyzowane przez amerykańską organizację SCAA (Speciality Coffee Association …

Kawa niskodrażniąca - bezpieczne rozwiązanie dla wrażliwego żołądka

Kawa niskodrażniąca – bezpieczne rozwiązanie dla wrażliwego żołądka

Kawa niskodrażniąca Napar z owoców kawowca słynie z doskonałego smaku i wyjątkowego aromatu, które dla ogromnej ilości osób na całym świecie stanowią nieodzowny element każdego poranka. Poza wyśmienitymi walorami smakowymi kawa zapewnia bowiem naturalny zastrzyk energii. Wpływa także na poprawę funkcjonowania szerokiego grona narządów – od serca, przez wątrobę, po układ trawienny czy krwionośny. Niestety …

Aeropress jako alternatywna metoda parzenia

Aeropress. Na pierwszy rzut oka design tego urządzenia raczej nie kojarzy się z parzeniem kawy –plastikowy cylinder, tłok i lejek przypominać mogą sprzęt czyszczący lub medyczny. A jednak! Aeropress, bo o nim mowa, to obecnie jedno z najczęściej wybieranych przez miłośników kawy narzędzi, stanowiących świetną alternatywę dla ekspresów ciśnieniowych. Co ciekawe, jego historia nie jest …