Kawa Oquendo

Oquendo, czyli wyborna kawa z Półwyspu Iberyjskiego

Przebojem podbija gusta i kubki smakowe miłośników najlepszej kawy. Nie tylko w słonecznej Hiszpanii, skąd pochodzi, ale też w Polsce. Mowa oczywiście o marce Oquendo, renomowanej hiszpańskiej palarni, której tradycje sięgają połowy lat 80. ubiegłego wieku. Pierwsza samodzielnie skomponowana i wypalona porcja kawy Oquendo powstała w 1986 r. w sercu hiszpańskiej Asturii. Był to początek …

Kawa Dolce gusto

Dolce Gusto, czyli kapsułkowy zawrót głowy

To jeden z najpopularniejszych na świecie systemów kapsułkowego parzenia kawy. Jak powstaje i w czym tkwi tajemnica jego sukcesu? Wprowadzenie na rynek niewielkich kapsułek z odpowiednio przygotowaną, zmieloną i sprasowaną kawą, można powiedzieć to już z całą pewnością, okazało się być prawdziwą rewolucją. Miłośnicy tej metody parzenia kawy cenią ją za wygodę, duży wybór smaków …

Walentynkowe inspiracje pachnące kawą i herbatą

Szukasz inspiracji na walentynkowy upominek, który sprawi radość ukochanej osobie? Czegoś, co będzie symbolizowało nie tylko uczucia, ale też troskę i chęć rozpieszczania? Podpowiemy Wam Walentynkowe inspiracje pachnące kawą i herbatą 🙂 Walentynki to święto, które na stałe zagościło w naszym kalendarzu. Biorąc pod uwagę, że każda okazja jest dobra, aby wywołać uśmiech na twarzy …

Kawy Melitta BellaCrema

Melitta BellaCrema. Kawa to przyjemność.

Historia jednej z najbardziej cenionych niemieckich palarni kawy sięga początku XX w. Wszystko zaczęło się od Melitty Bentz, która jako pierwsza na świecie do parzenia kawy użyła papierowego filtra. Z tego rozwiązania do dziś korzystają miłośnicy kawy na całym świecie, a sama Melitta proponuje im nie tylko akcesoria, ale też znakomite mieszanki ziaren. O nich …

pady

Pady ESE i SENSEO, czyli kawa w saszetkach

Choć na pierwszy rzut oka kawa zapakowana w saszetki przypominające te w jakich kupujemy herbatę ekspresową może wydawać się zjawiskiem nieco dziwnym, to metoda parzenia małej czarnej z użyciem padów ma wiele zalet. Jakich i czym różni się ESE od SENSEO? Pady to bardzo wygodny sposób przygotowania kawy. Gotowe saszetki po prostu umieszczamy w odpowiednim …

Lavazza – ulubiona kawa Włochów i nie tylko

Tę markę znają wszyscy miłośnicy kawy – Lavazza od lat jest symbolem włoskiego stylu i smaku. I z powodzeniem podbija kolejne rynki, a w naszym kraju święci triumfy pretendując do miana ulubionej kawy Polaków. W czym tkwi tajemnica tego sukcesu? Lavazza to nie tylko nazwa. To cała, budowana przez ponad wiek filozofia podejścia do kawy, …

Kawa w kapsułkach – wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Kawa w kapsułkach to dla większości z nas pewna niewiadoma. Metoda parzenia tego rodzaju kawy, polega na użyciu niewielkich nabojów zawierających mielone ziarna. To wynalazek wciąż nowy i budzący wiele pytań. Jaką kawę w kapsułkach wybrać?  Jakie są rodzaje kapsułek? Czy dane kapsułki będą pasowały do posiadanego ekspresu? Podpowiadamy! Kapsułki do kawy zyskują dużą popularność …

Kawa w kroplówce, czyli wszystko co musicie wiedzieć o dripie

Drip coffe coraz śmielej wkracza na kawowe salony i do naszych domów. Ta alternatywna metoda przygotowania espresso czy małej czarnej zyskuje popularność nie tylko ze względu na zaskakujące i zachęcające efekty, ale też na prostotę samego procesu parzenia. Co to jest drip i jak zrobić w nim wspaniale aromatyczną kawę? Drip to w języku angielskim …

Kawa czy herbata? Co jest zdrowsze i jaki ma wpływ na ciśnienie?

Kawa i herbata słyną nie tylko ze smaku, ale też właściwości pobudzających, wzmacniających koncentrację, polepszających kondycję ciała i umysłu. Pod tym względem można je określić, jako jedne z najstarszych używek, jakie zna ludzkość. Dziś wiemy już, że mają też działanie prozdrowotne i w naturalny sposób pozwalają np. podwyższyć ciśnienie i utrzymać je pod kontrolą. Kawa …