Za europejską kolebkę kawy uchodzą zazwyczaj Włochy, jednak tradycja związana z piciem i parzeniem małej czarnej równie silnie zakorzeniona jest w Portugalii. Zabieramy Was dziś na krótką wycieczkę śladem aromatycznego espresso prosto z Półwyspu Iberyjskiego.
Przygotowanie i picie kawy w wydaniu portugalskim to pieczołowicie kultywowana tradycja, która ma swoje odzwierciedlenie w codziennych zwyczajach mieszkańców tego kraju. Doczekała się wręcz całej filozofii i ma niemały wpływ na tempo życia, relacje społeczne, a nawet rodzinne. Przy filiżance ulubionego naparu spotykają się bliscy, przyjaciele, sąsiedzi. Rano, popołudniu i zupełnym wieczorem. Rytuał wspólnego picia kawy pozwala zatrzymać się, uśmiechnąć i porozmawiać, pozwala pielęgnować relacje, zmienia obcych sobie ludzi w znajomych.
Kawa w Portugalii – gwarne i gościnne Pastelarias
Ważnym elementem tradycji jest spotykanie się na kawę w Pastelarias, gwarnych i gościnnych kawiarniach o szczególnym, sąsiedzkim charakterze. To zazwyczaj niewielkie lokale, gdzie wpada się zobaczyć znajome twarze, napić kawy i zjeść przekąskę. Nie ma w nich sztywnego menu, a espresso zawsze smakuje wybornie i kosztuje niewiele. Bo kawa w Portugalii nie jest synonimem luksusu, tylko więzi.
Odwiedzając Portugalię nie sposób nie zetknąć się z tym zjawiskiem osobiście, ale by spróbować doskonałej portugalskiej kawy nie trzeba wybierać się w daleką podróż. Podpowiadamy, które kompozycje pozwolą cieszyć się jej południowymi aromatami we własnym domu.
Bogani – portugalska kawa w nowoczesnym wydaniu
Chcąc przekonać się jak smakuje portugalska tradycja połączona z duchem czasów i nowoczesnością, warto sięgnąć po kawy Bogani. Powstała z myślą o osobach prowadzących aktywny i kosmopolityczny styl życia, pamiętających jednak jak wyjątkowe są chwile wspólnego biesiadowania.
Ducafe – tradycja ponad wszystko
Całkowitą wierność tradycji od ponad 30 lat dochowuje Ducafe, marka która stała się synonimem portugalskiego podejścia do picia kawy. Słynie z wyrafinowanych kompozycji i pieczołowitego sposobu przygotowania ziaren, które precyzyjnie pali się od wewnątrz do zewnątrz, stopniowo zwiększając temperaturę. Kawa zachowuje w ten sposób swój naturalny aromat.
Rossio Taste of Portugal – tak smakuje Portugalia
Gdyby gwar i klimat portugalskich Pastelarias zamknąć w ziarnach kawy, byłaby to kawa od Rossio. Kompozycje tej marki powstają z niezwykła dbałością o każdy szczegół, tradycję rzemieślniczą, poszanowanie środowiska naturalnego. Ziarna pochodzą z różnych zakątków świata, ale łączy je doskonała jakość.
Balthazar – portugalskie espresso w najlepszym wydaniu
Historia marki Balthazar sięga 1929 r, kiedy to w centrum Lizbony Balthazar Roiz Castanheiro założył swoją pierwszą cukiernię i zaczął serwować kawę według własnej receptury. Od tamtego czasu jego imię stało się gwarancją doskonałego smaku i wyśmienitego, aromatycznego espresso, które uwodzi solo jak i wydaniu z ulubionymi dodatkami.