Kawa Ristretto to rodzaj espresso, który charakteryzuje się bardziej intensywnym smakiem. Słowo „ristretto” pochodzi z języka włoskiego i oznacza „ograniczone”. Jest to związane z techniką parzenia kawy, która wykorzystuje mniejszą ilość wody, aby uzyskać bardziej skoncentrowane espresso. Wielu Włochów uwielbia Ristretto, co więcej są mistrzami w jej parzeniu. Wynika to z faktu, że jest to …
Kawa na ekranie – słynne filmy i seriale związane z kawą
Kawa to napar, który towarzyszy nam nie tylko w trakcie pracy, ale także podczas wypoczynku w domu. Jej obecność zaznaczana jest również w filmach i serialach, gdzie odgrywa różnorodne role. Na wielkim ekranie powstało bardzo dużo scen opartych o rytuał picia kawy. Kawa na ekranie wpływa na samopoczucie bohaterów, pobudza ich do działania, a także …
Palarnia Barbera – najstarsza włoska palarnia kawy
Barbera to jedna z najstarszych i najbardziej renomowanych włoskich palarni kawy. Jej początki sięgają 1870 roku, kiedy to Domenico Barbera rozpoczął produkcję kawy w małej manufakturze w Mesynie, na Sycylii. Dzięki ogromnej pasji oraz umiejętności opiekania i wytwarzania kawy zyskał on przydomek „Kawowego maga”. Tajemnica mieszanki dopracowanej do perfekcji receptury przekazywana jest z pokolenia na …
Ekspres przelewowy – powracający trend lat 90.
Większość osób pamięta zapewne czasy zalewania zmielonej kawy wrzątkiem – czy to w szklance, czy filiżance. Popularna metoda parzenia kawy „po turecku”, choć prosta i niewymagająca żadnych dodatkowych urządzeń ma jednak szereg wad – gorszy smak i obecność fusów w napoju. Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a nie chcesz korzystać z jej rozpuszczalnej wersji, idealnym rozwiązaniem …
Przechowywanie kawy w zamrażarce – czy można?
Każdy pragnie zachować wspaniały smak i aromat kawy ziarnistej bądź mielonej. Zamykamy ją hermetycznie, chowamy w puszkach, słoiczkach czy też woreczkach strunowych. Nie każdy jednak wie, że kawę można przechowywać także w zamrażarce. Czy jednak ta metoda jest najlepsza do przechowywania kawy? Czy poprzez zamrożenie, kawa nie straci swoich właściwości? Warto bliżej przyjrzeć się tej …
Metody obróbki kawy. Na czym polegają?
Metody obróbki kawy. Na czym polegają? Obróbka kawy w głównej mierze wpływa na jej smak oraz aromat. Co ciekawe, kawa z tej samej plantacji, tego samego zbioru oraz identycznej odmiany może w smaku być zupełnie inna. Jak to możliwe? Winna temu zjawisku jest różnorodna obróbka kawy, a metod jej jest kilka. Obróbka na mokro, sucho …
Mielenie kawy: jak dobrze mielić kawę?
Jak dobrze mielić kawę? Wiele osób uważa, że proces mielenia kawy zaczyna się i kończy na wsypaniu ziaren kawy do młynka ręcznego lub automatycznego. Sprawa jest jednak znacznie bardziej skomplikowana, niż wydaje się na pierwszy rzut oka. A wszystkiemu winny jest sposób parzenia kawy, ponieważ zależy od niego grubość zmielenia ziaren. Jak więc prawidłowo mielić …
Black Week (czarny tydzień), czyli coroczne święto zakupów.
Black Friday w SklepKawa.pl
Drip czy french press? O różnicy w parzeniu kawy
Obie te metody są godne uwagi. Kawa zaparzona dripem lub french pressem może stanowić świetną alternatywę dla tradycyjnych metod parzenia. Drip czy french press kiedyś zarezerwowane dla wtajemniczonych, dzisiaj dostępne i niedrogie zyskują rzesze zwolenników.
Kawa rozpuszczalna. Jak się ją produkuje i czy jest zdrowa?
Tytułowe pytanie zadaje sobie wiele osób. Spieszymy z odpowiedziami! Kawa rozpuszczalna ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Wokół jej właściwości, wpływu na zdrowie i procesu wytwarzania narosło bardzo wiele mitów. Postaramy się z nimi rozprawić. Co to jest kawa rozpuszczalna? W skrócie: jest to osuszony ekstrakt ze świeżo mielonych ziaren kawowca. Do naszych domów trafia …