Kawa to powszechny napój, którym raczymy się praktycznie codziennie. Dostarcza nam mnóstwo energii oraz motywuje do działania. Ze względu na tak dużą popularność, wokół kawy narosło całkiem sporo mitów bardzo mocno rozdmuchanych. Jedne z nich mają niewielkie ziarnko prawdy, inne natomiast są wyssane z palca. Jak jest naprawdę? Warto sprawdzić! Poznaj najpopularniejsze kawowe mity.
Najlepsza kawa pochodzi z Włoch
Powszechnie uważa się, że najlepsze kawy pochodzą z Włoch. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ we Włoszech nie uprawia się kawy. Kawa włoska zyskała swoją popularność dzięki doskonałemu paleniu oraz kompozycjom różnych mieszanek, takich jak np.: Passalacqua Ibis Redibis, które pochodzą z importu. Można więc powiedzieć, że Włosi mają do tego smykałkę. Włoska kawa jest dobrze wypalona, ma doskonale dobrane mieszanki, a jej cena jest niezwykle konkurencyjna. Stąd prawdopodobnie tak duża popularność włoskiego espresso.
Do espresso najlepiej Robusta
Wiele osób uważa, że do espresso najlepiej nadaje się Robusta – jest to niestety mit. Owszem zarówno Arabica, jak i Robusta to dwa najpopularniejsze gatunki kaw, jakie pije się na całym świecie. Oczywiście Arabica taka jak Illy Intenso, zawiera dużo mniejszą ilość kofeiny w stosunku do Robusty, takiej jak Lavazza Expert Gusto. Tu więc nasuwa się pytanie, czy chcemy otrzymać duży zastrzyk energii, czy też pragniemy oddać się chwili relaksu przy aromatycznym napoju. Na wspaniałe espresso składa się wiele czynników, między innymi poziom wypalenia ziaren oraz sposób przygotowania espresso. Można więc powiedzieć, że nie tylko Robusta nadaje się do espresso i równie dobrze można wybrać Arabicę. Wszystko uzależnione jest od indywidualnych upodobań smakowych.
Kawa mocno palona zawiera więcej kofeiny
Twierdzenie, że kawa mocno palona zwiera więcej kofeiny jest mitem. Stopień palenia nie wpływa na zawartość kofeiny w kawie. Tu znaczenie ma rodzaj ziaren np.: Robusta ma więcej kofeiny w ziarnach niż popularna Arabica. Kawy parzone metodą przelewową mają także więcej kofeiny, ze względu na dłuższy kontakt z wodą. Jeżeli więc poszukujemy prawdziwego pobudzenia, to lepiej sprawdzi się kawa parzona metodą przelewową aniżeli popularne espresso.
Zielona kawa jest dobra na odchudzanie
Powszechny pogląd, że zielona kawa jest dobra na odchudzania nie jest mitem, ani też faktem. Różne badania potwierdzają, że dzięki zawartemu w zielonej kawie kwasie chlorogenowym możemy skutecznie wspierać proces odchudzania. Substancja ta odpowiada za zmniejszenie wchłaniania glukozy z pożywienia o ok. 7%, zmuszając organizm do spalania odłożonych zapasów cukru, co sprzyja szybszej redukcji tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że właściwości zielonej kawy nie będą skuteczne w wypadku diety wysokotłuszczowej. W takim wypadku kwas chlorogenowy traci swoje właściwości. Można więc powiedzieć, że picie zielonej kawy może wspierać odchudzanie tylko wtedy, kiedy zmienimy tryb żywienia, redukując tłuszcze w diecie.
Picie dużej ilości kawy powoduje raka
Kolejne kawowe mity? Pośród nich jest twierdzenie, że picie kawy powoduje raka. Bardzo wiele badań potwierdza, że za występowaniem nowotworów zazwyczaj stoi niezdrowa dieta, nadwaga, a także palenie papierosów oraz picie alkoholu. Natomiast kawa sama w sobie nie zwiększa ryzyka możliwości zachorowania na raka. Co więcej, wpływ kawy na organizm może być bardzo korzystny, a jej picie jest nawet łączone z profilaktyką raka. Umiarkowana ilość kawy, czyli od 3 do 5 filiżanek dziennie nie powinno wpłynąć negatywnie na organizm człowieka. Z tego względu wielbiciele kawy mogą spać spokojnie, bez obaw, że poprzez spożywanie kawy będą mogli zapaść na nowotwór.
Kawowe mity – pomagamy obalać
Wokół kawy narosło znacznie więcej mitów. Znasz jeszcze jakieś, które warto obalić? A może jest jakiś kawowy temat, który nadal stanowi dla Ciebie zagadkę? Podziel się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu, a w kolejnych artykułach pomożemy odpowiedzieć na nurtujące pytania!